22 Ιαν 2021

Λάθος και σύγχυση η αναφορά σε ... νομούς! Υπάρχουν μονο Περιφερειακές Ενότητες απο το 2010!

 


Του Νίκου Φλαούνα

Ακούμε συνεχώς απο τον Πρωθυπουργό, απο υπουργούς και απο δημοσιογράφους, να αναφέρονται με αφορμή, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε Περιφερειακές Ενότητες με τον ...

καταργηθέντα όρο ΝΟΜΟΙ!

Η αλλαγή αυτή, έγινε με τον Καλλικράτη, το νόμο-μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, το 2010-2011!

Δεν θα είχε μεγάλη σημασία, αν δεν δημιουργούσε σύγχυση στη μισή και πλεον Ελλάδα.

Και να γιατί:

Στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εδαφικές περιφέρειες των  ΝΟΜΩΝ, όπως τους ξέραμε μέχρι το 2010!. 

Ετσι, σ´ αυτες τις Περιφέρειες ΔΕΝ υπαρχει σύγχυση, αφου η ουσία ταυτίζεται με το "εκφραστικό" λάθος!

Ομως δείτε παρακάτω!

Στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσωνκαι Βορείου Αιγαίου ορισμένες περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εδαφικές περιφέρειες των νομών, ενώ άλλες προέκυψαν από νησιωτικά τμήματα των νομών (περιφερειακές ενότητες Θάσου, Σποράδων, Ιθάκης, Ικαρίας και Λήμνου).

Στην περιφέρεια Αττικής ορισμένες περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εδαφικές περιφέρειες των νομαρχιών (περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής), ενώ άλλες προέκυψαν από το νησιωτικό τμήμα της νομαρχίας Πειραιώς (περιφερειακή ενότητα Νήσων) και τους τομείς της πρώην νομαρχίας Αθηνών (περιφερειακές ενότητες Βορείου, Δυτικού, Κεντρικού και Νοτίου Τομέων Αθηνών).

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν ελήφθησαν υπ' όψιν οι νομοί. Οι περιφερειακές ενότητες σχηματίστηκαν βάσει της γεωγραφικής εγγύτητας των νησιών που τις απαρτίζουν!


Έτσι, βλέπουμε πως ΚΑΚΩΣ αναφέρονται (ακόμη και ο Πρωθυπουργός) με τον όρο ... νομός, θέλοντας να προσδιορίσουν ειτε για το που επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών, ειτε για τις κατα τόπους... καραντίνες!