4 Δεκ 2020

Το ημερολόγιο της καραντίνας στο Jenny' s World/ Το άλλο εμβόλιο - Του Γιάννη Σώκου

 


Πιστεύω εις έναν Θεόν… Λάθος. Ας το πάρω πάλι από την αρχή. Πιστεύω εις έναν ιόν… Μμμμ! Αυτό μου φαίνεται πιο σύγχρονο, πιο μοντέρνο. Άλλο να μιλάς για τον υιό του θεού, κι άλλο για τον ιό που άλλαξε τα πιστεύω μας, μέσα σε λίγους μήνες.

     Μέγας είσαι Κορονοϊέ και τρομερά τα έργα σου!                        

  Πιστεύαμε ότι είμαστε παντοδύναμοι κι εξουσιάζουμε το σύμπαν. Μέχρι και το φεγγάρι το είχαμε στο τσεπάκι μας, αφού το κατα-πατήσαμε και αυτό!                                                  

  Πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Να πηγαίνουμε τα ταξίδια μας. Να τρώμε ό,τι και όποτε γουστάρουμε. Να γλεντάμε ως το πρωΐ. Να συναντάμε όποιον θέλουμε. Να πλακωνόμαστε στα γήπεδα. Να συνωστιζόμαστε στα μπιτσόμπαρα. Να συμπεριφερόμαστε όπως μας καπνίσει. Μοναδικός φραγμός η φαντασία μας και τα «θέλω» μας!                                                                                                        

Πιστεύαμε ότι είμαστε άτρωτοι. Με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης τι να φοβηθούμε; Εδώ φτάσαμε να κλωνοποιήσουμε την Ντόλυ, να κάνουμε μεταμοσχεύσεις οργάνων, να κυκλοφορούμε με τεχνητά  πόδια και χέρια, να βλέπουμε ανθρώπους - κομπιούτερ!  

                                     Και ξαφνικά έγινε το απίστευτο!     

  Ένα τόσο δα μικροβιάκι, που δεν το πιάνει το μάτι σου, αόρατο, παμπόνηρο, άπιαστο, έρχεται και σε κάνει σκουπίδι, λιώμα, μυρμήγκι. Πτώμα σε κάνει. Να κομάρες, να πονόλαιμος, να βήχας, να πυρετός, να εμετοί, να διάρροιες με ασταμάτητο πηγαινέλα στην τουαλέτα. Σιχαίνεσαι τον εαυτό σου. Τρέμει το φυλλοκάρδι σου. Και όλα αυτά αν είσαι τυχερός και τη βγάλεις χωρίς ασθενοφόρα, νοσοκομεία και θαλάμους εντατικής. Έρχεται, είπαμε, αυτό το τοσοδούλι μικροβιάκι και σου λέει στ' αυτί: «Σύνελθε, ανθρωπάκι! Τί νόμιζες ότι είσαι; Τίποτα δεν είσαι, έτσι και σου μπω ή μου μπεις στο  ρουθούνι. Πλανητάρχης; Πλανάσαι πλάνην οικτράν, αν θεωρείς ότι θα σε γλυτώσουν  οι ατομικές σου βόμβες. Μητροπολίτης; Σώσον Κύριε τον λαόν σου! Υπουργός; Ούτε όλο το υπουργικό συμβούλιο δεν σε απαλλάσει από την ετυμηγορία της μοίρας! Εκατομμυριούχος; Οι πιθανότητες να κερδίσεις τον επίγειο παράδεισο, αν είσαι και λίγο μεγαλούτσικος, είναι  όσες στο «Who Wants to be a Millionaire»! Εφοπλιστής; Βίρα τις άγκυρες! Γιατρός; Τόσο το χειρότερο. Θα σε πιεί το ρεζίλι! Κοτζάμ επιστήμονας να πας σαν το αμπέλι από περονόσπορο, σαν την ελιά από δάκο. Βάλτο καλά στο μυαλό σου ανθρωπάκι. Εσένα δεν σε φοβάμαι. Σε έχω για πρωινό αν μου κάνεις τον έξυπνο. Μαγκιές δε σηκώνω. Ούτε κουτουράδες και ψευτοηρωισμούς. Μήτε ξερόλες και λεβεντοανόητους ή ειδικούς επί παντός επιστητού. Εγώ, ως υπερήφανος Κορονοϊός, τρία πράγματα φοβάμαι στη ζωή μου: τη μάσκα, το σαπούνι και την απόσταση! Α, ξέχασα και ένα τέταρτο: εκείνο το παλιοεμβόλιο που ψάχνουν οι ερευνητές σας μέσα στα εργαστήρια. Αυτό ναι, το τρέμω λιγάκι, αλλά όσο βλέπω κάτι μάγκες ανάμεσά σας, που δεν πιστεύουν σ’ εμένα ελπίζω να συνεχίσω το ιοβόλον μου έργο».                                                                                                          

 Αγαπητοί, εν Χριστώ αδελφοί, ο ιός, εν άλλοις λόγοις, μας λέει ξεκάθαρα τα εξής: «θα έχετε πολλά  LOCKDOWN αν δεν απομονώσετε εκείνους που με αψηφούν, εκείνους που συνεχίζουν να διαβιούν σαν να μην τρέχει τίποτα, εκείνους που θεωρούν ότι όλα είναι ένα συνωμοσιολογικό σενάριο, εκείνους, δηλαδή, που το παίζουν μάγκες». 

                                                                                                              

Και τώρα, μεταξύ μας. Ποιοι είναι οι μάγκες εν μέσω πανδημίας; Τους ξέρουμε όλοι. Είναι αυτοί που λένε ότι… λέει μπαρούφες ο Τσιόδρας, που ισχυρίζονται ότι τα κρούσματα  είναι από άλλες ασθένειες, που φταρνίζονται ανεξέλεγκτα σαν να ψεκάζουν βερικοκιές, που φτύνουν με δύναμη ρουκέτας στο πουθενά, που διοργανώνουν ολονύκτια πάρτυ, που συγκεντρώνονται σαν γαλοπούλες πριν τη σφαγή, που σου σφίγγουν το χέρι λες και σε αποχαιρετούν για πάντα, που σε ασπάζονται μάγουλο με μάγουλο -κάτι σαν το δεύτε τελευταίον ασπασμόν!                                                                                                          

   Τι κάνουμε με αυτούς; Ένας Θεός ξέρει. Η μαγκιά είναι ισχυρότερη από τον Κορονοϊό. Και διαχρονικότερη. Πανδημίες ταλαιπώρησαν κατά καιρούς την ανθρωπότητα, αλλά οι μαγκιές την ταλαιπωρούν καθημερινά από την γέννησή της. Και ναι. Το εμβόλιο κατά του covid-19, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί. Κάποιο απ' όλα που αναγγέλουν οι φαρμακοβιομηχανίες θα κάνει στα σίγουρα τη δουλειά.                            

Ας ευχόμαστε ο άνθρωπος να βρει κάποτε και το εμβόλιο του ιού της μαγκιάς! Αν και πιστεύω ότι έχουμε αποκτήσει ήδη επ' αυτού… ανοσία!


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΚΟΣ                                                                                          

Επίτιμος Γενικός Γραμματέας                                                                        

Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου