4 Δεκ 2020

Επιμελητήριο: Ο προϋπολογισμός στα "παζάρια" της αντιπολίτευσης


Εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Σωτήρη Μουρίκη, κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι 11 σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Κορινθίας, επιθυμώντας να αναλύσουν το ΟΧΙ που είπαν στον προϋπολογισμό του 2021 μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. 

Αναφέρομαι στον κ. Μουρίκη διότι η τοποθέτησή του ήταν η πιο εκτενής, αλλά και η πιο απαξιωτική για τον ρόλο που παίζει ο Επιμελητηριακός θεσμός στην χώρα μας, στην οικονομία του τόπου μας. Ο επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Επιχειρηματικής Προόδου, είπε πως τα "Επιμελητήρια δεν προσφέρουν τίποτα , "πουλάνε μούρη" όταν ισχυρίζονται πως πιέζουν την κυβέρνηση και τους υπουργούς να πάρουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο και με περισσή κομματική αλαζονία που μηδενίζει εντελώς την αγωνιστικότητα αλλά και την διεκδίκηση όλων των επιμελητηρίων της χώρας σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς, είπε πως η κυβέρνηση ήθελε και πήρε τα μέτρα ενώ την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει  πως οι διαβουλεύσεις με τα Επιμελητήρια διαμορφώνουν και τις αποφάσεις  και τα μέτρα και τα νομοσχέδια. 

"Τι μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο για τους επιχειρηματίες;Τίποτα.Μην μας πουλάνε καθρεφτάκια" αναρωτήθηκε ο κ. Μουρίκης επιδιώκοντας να ελαφρύνει  το  ΟΧΙ του στον   προυπολογισμό του Επιμελητηρίου .Και βεβαίως δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς για όσα άκουσε από αυτή τη συνέντευξη,αφού τίποτα δεν κάνει το Επιμελητήριο και δεν είναι για τίποτα αυτός ο θεσμός , τότε γιατί εκείνος επιμένει να εκπροσωπεί μέσω της παράταξης του κομμάτι του επιμελητηριακού θεσμού της Κορινθίας; 

Η διαστρέβλωση του ρόλου του Επιμελητηριακού θεσμού συνεχίστηκε από τον κ. Μουρίκη,όταν έφτασε στο σημείο να πει πως με το ΟΧΙ της αντιπολίτευσης, "δεν πρόκειται να σταματήσουν τα προγράμματα.Διότι   η Περιφέρεια και η κυβέρνηση τα κάνουν και όχι το Επιμελητήριο. Το επιμελητήριο απλώς πουλάει τεχνογνωσία, σαν ένα γραφείο που μελετά προγράμματα. "

Το Επιμελητήριο βέβαια δεν κάνει αυτό. Δεν κάνει το μελετητικό γραφείο . Λάθος έχει καταλάβει ο επικεφαλής της Δύναμη Επιχειρηματικής Προόδου.  Το Επιμελητήριο ως ένας θεσμός που έχει το δικό του κύρος,φερεγγυότητα,και το δικό του ρόλο, εκτελεί προγράμματα, δημοσιοποιεί και αξιολογεί τις επιχειρήσεις που καταθέτουν τα χαρτιά τους για να μπουν στο κάθε πρόγραμμα. Είναι γνωστός ο ρόλος του Επιμελητηρίου επί των προγραμμάτων σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.Για την κουβέντα, η Διαχειριστική των Επιμελητηρίων της χώρας παίρνει προγράμματα απευθείας από την Ευρωπαική Ένωση. 

Το ΟΧΙ τελικώς δικαιολογήθηκε από τον κ. Μουρίκη; Ναι δικαιολογήθηκε. Τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν το ΟΧΙ σας τα παραθέτουμε.

Είπε πως :

* H αντιπολίτευση δεν φταίει για το ΟΧΙ της .Ο πρόεδρος φταίει  που δεν έχει πλειοψηφία να περάσει τον προϋπολογισμό , όπως θα έφταιγε ο Μητσοτάκης αν δεν περνούσε ο προυπολογισμός και όχι ο Τσίπρας και η Γεννηματά. 

* Έχασε την Πλειοψηφία αφού η οικονομική επόπτης , ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας έφυγαν από κοντά του.(Θυμίζουμε πως οι Κουκουλάκης, Κωνσταντίνου και Οικονόμου κυρήχθηκαν έκπτωτοι από τον υπουργό κ. Παπαθανασίου λόγω απουσιών)

* Γιατί και να πει ΟΧΙ η αντιπολίτευση τίποτα σοβαρό δεν έχει να κάνει το επιμελητήριο ,επομένως δεν παγώνει τίοποτα αφού τίποτα δεν υπάρχει!!!!

Για την ταμπακιέρα τίποτα, δεν είπε κανείς. Για τις προτάσεις που διαφωνούν, για εκείνες που προτείνουν, κουβέντα. 

Αλήθεια, αφού είναι η πλειοψηφούσα πτέρυγα γιατί κάποιος δεν συνέταξε έναν άλλο προυπολογισμό για να κάνει "ένα σωστό και αποτελεσματικό πραξικόπημα";

Εκείνο που επίσης  κάνει εντύπωση είναι πως ο προυπολογισμός του Επιμελητηρίου Κορινθίας πέφτει στα παζάρια της αντιπολίτευσης. 

Λευκή επιταγή δεν δίνουμε,είπε πολλάκις ο κ. Μουρίκης,  αν δεν δεχθεί ο πρόεδρος, η διοικούσα να αποτελείται από εκείνον και από την πλειοψηφία. 

Ποιον υποστηρικτή μπορεί να βρει αυτή η πρόταση από τον επιχειρηματικό κόσμο, όταν βλέπει την αντιπολίτευση να απαξιώνει τον θεσμό εξ ολοκλήρου, να επιδιώκει την παντελή αποδόμηση του προέδρου, να λέει ΟΧΙ με προυποθέσεις και να ρίχνει το ΟΧΙ ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να πάρει την διοικούσα επιτροπή και δέσει τον πρόεδρο πισθάγκωνα; 

Ποιος ιθύνων νους θα μπορούσε να πιστέψει πως αυτό θα ήταν μια υγιής κατάσταση για το Επιμελητήριο Κορινθίας, ένα χρόνο πριν τις εκλογές;

Και ποιος πιστεύει πως αυτό θα φέρει την σύμπνοια στα επιμελητηριακά πράγματα;

 

Τζένη Σουκαρα