8 Νοε 2020

Lockdown / Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και μια διχαστική και επικίνδυνη κυβέρνηση


Σπύρος Ραπανάκης

Έναντι του διχασμού και των ψευδών της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη χάραξη κοινού σχεδίου με ορίζοντα έξι μηνών

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας επέλεξε να κρατήσει στάση ευθύνης. Στήριξε τα μέτρα περιορισμού στο πρώτο lockdown, συνέβαλε σε επίπεδο τεχνογνωσίας στο "ξεκλείδωμα" των ΜΕΘ. Παράλληλα, κατέθεσε δημόσια δύο πακέτα προτάσεων για συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα, που έγιναν γνωστά ως "Μένουμε  Όρθιοι Ι και ΙΙ".

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να καβαλήσει επικοινωνιακά και να αξιοποιήσει προς όφελός της την επιτυχία της συνέπειας των πολιτών στην πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας. Η Ν.Δ. αρνήθηκε τη συνεννόηση, επιλέγοντας να "αυτοθαυμάζεται" απαξιώνοντας τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό με μια πρόταση σίγουρα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας μας.  Έναντι του διχασμού και των ψευδών της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χάραξη κοινού σχεδίου με ορίζοντα έξι μηνών.

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, στήριξη του ΕΣΥ, πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας και ο υπό ψήφιση εργασιακός οδοστρωτήρας Βρούτση. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ενδεικτική της αμηχανίας της: Διχαστικός και ανεύθυνος ο Τσίπρας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται τη συνεννόηση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.

"Γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα. Ή αύριο, όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες” είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε  Όρθιοι".

Τότε η κυβέρνηση όχι απλώς αγνόησε και χλεύασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έστησε το αφήγημα περί "λεφτόδεντρων", "ανευθυνότητας" και "αποτυχημένου σίκουελ", όπως ευφάνταστα είχε πει ο Στέλιος Πέτσας. Τα αναγκαία χρήματα δεν έπεσαν στην οικονομία.  Έπεσαν όμως γενναιόδωρα στα ΜΜΕ, στους κολλητούς και στους φίλους.

Ένα από τα βασικά εργαλεία που πρότεινε προς αξιοποίηση η Κουμουνδούρου, ήταν το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, που είχε κληροδοτήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Τον Απρίλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστησε μια ολόκληρη συνέντευξη Τύπου - σεμινάριο για την αποδόμηση του "μαξιλαριού".

"Δεν υπάρχουν ‘μαξιλάρια’ ή άλλες ορολογίες, που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους. Το ταμείο του κράτους υπάρχει σήμερα, όπως υπήρχε και χθες, όπως υπήρχε πάντα. Αυτό το ταμείο σήμερα απαρτίζεται, για να το κάνουμε πιο σχηματικά, από τρεις διαφορετικούς ορόφους" έλεγε ο Στ. Πέτσας, κατηγορώντας φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη "μεγαλύτερη γκάφα οικονομικής πολιτικής" είχε μιλήσει ο Σκυλακάκης.

Λίγους μήνες μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή όχι μόνο αναγνώρισε το "μαξιλάρι", αλλά όπως είπε: "Το ‘μαξιλάρι’ είναι δικό μας. Αυτή η κυβέρνηση το δημιούργησε"! Την Πέμπτη μάλιστα, στην ανακοίνωση του νέου λοκντάουν, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό, ότι τα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν από τα (άλλοτε ανύπαρκτα) 37 δισ. ευρώ.

Μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του lockdown και την κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων και την πίεση στις ΜΕΘ να γίνεται πλέον αφόρητη, με τον έλεγχο να έχει χαθεί, ο Στ. Πέτσας χαρακτήριζε "πεταμένα λεφτά" την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Σήμερα γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί βγάζουν κραυγή αγωνίας, πως οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έχουν "κοκκινίσει".

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ. Σήμερα διαρρέει στα ΜΜΕ, ότι «στο και πέντε» θα προσληφθούν 300 γιατροί. Αν το πρώτο lockdown ήταν επιτακτικό και αναγκαίο, σήμερα οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Ν.Δ. και Κυριάκος Μητσοτάκης.


ΠΗΓΗ: avgi.gr