29 Νοε 2020

Έκθεση Πισσαρίδη / Μνημόνιο στην εργασία, μειώσεις στις συντάξεις


Ανδρέας Πετρόπουλος

Οι σεισμικές αλλαγές της έκθεσης Πισσαρίδη με πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της...


ασφάλισης και μείωση των συντάξεων

Ακραίες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των συντάξιμων αποδοχών είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της έκθεσης Πισσαρίδη. Η δρομολόγηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα σημάνει την επιστροφή σε ένα σκληρότερο Μνημόνιο από τα αντίστοιχα της περιόδου 2010 - 2014, επιβάλλοντας την πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και δραστική μείωση των συντάξεων ακόμα και των πλέον ευάλωτων ομάδων.

Τα τρία χτυπήματα στην εργασία

Ελαστικότητα, φθηνή εργασία, κατάρτιση είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινείται στα εργασιακά και στο πεδίο της απασχόλησης η έκθεση Πισσαρίδη, ενώ στις βασικές προτεραιότητες είναι οι θεσμικές αλλαγές που θα αλλάξουν τους όρους εργασίας π.χ. κατάργηση οκταώρου και κόστους υπερωριών «που θα διευκολύνουν την παραγωγικότητα της εργασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή η έκθεση εστιάζει στη «μείωση του βάρους στην επίσημη εργασία από φόρους και εισφορές» αλλά και «στη μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού βάρους, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυπλοκότητα και την έλλειψη διαφάνειας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου».

Η έκθεση γίνεται αρκετά σαφής σε τρία σημεία:

* Κατώτατος μισθός: Η έκθεση προτείνει κατώτατο μισθό χωρίς συμφωνία εργαζομένων - εργοδοτών, αλλά με απόφαση από ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων. Η πρόταση θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, η οποία όμως «θα μπορεί να διατηρεί τη δυνατότητα να θέσει τον κατώτατο μισθό σε άλλο επίπεδο, δημοσιεύοντας μια επαρκή αιτιολόγηση για την απόκλιση από την πρόταση του συμβουλίου».

* Υπερωρίες: Προτείνεται και πάλι «ο εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους υπερωριών» και η κατάργηση της «εκ των προτέρων ενημέρωσης από τις επιχειρήσεις της υπερωριακής απασχόλησης για την κάλυψη έκτακτων αναγκών».

* Απολύσεις: Στην έκθεση περιγράφεται με περίτεχνες διατυπώσεις η απελευθέρωση των απολύσεων: «Περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις».

Ασφαλιστικό: Μείωση (και) εθνικής σύνταξης

Η επιτροπή Πισσαρίδη, πέραν της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης για τους νέους ασφαλισμένους από την 1η.1.2021 και εθελοντικά για τους ήδη ασφαλισμένους, εισηγείται ουσιαστικά μικρότερες συντάξεις, για όσους βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 ή 65 έτη σε σχέση με όσα προβλέπονται για όσους συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Η επιτροπή Πισσαρίδη παρεμβαίνει «χειρουργικά» στα ακόλουθα σημεία:

* Εισηγείται μικρότερη εθνική σύνταξη (σήμερα είναι 384 ευρώ για εικοσαετή ασφάλιση και 345 για δεκαπενταετή), ώστε να ενισχυθεί αντίστοιχα το ανταποδοτικό τμήμα και να παραμείνουν στα ίδια (στην καλύτερη των περιπτώσεων) επίπεδα οι συνολικές αποδοχές του συνταξιούχου που έχει πάνω από 40 έτη ασφάλισης.

Με βάση αυτή την εισήγηση, είναι προφανές, ότι θα μειωθούν οι αποδοχές όσων έχουν 20 ή 30 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερη σύνταξη θα λαμβάνουν όσοι βγαίνουν στα 62 έτη (ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης), καθώς θα απολαμβάνουν αυτή την παροχή για σχεδόν 20 έτη.

* Εισηγείται ευθέως τη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων. Δηλαδή, εισηγείται τη μείωση των χαμηλών συντάξεων, που «απολαμβάνουν», για λογούς κοινωνικής προστασίας, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές - συντάξεις.

* Εισηγείται, ουσιαστικά, μικρότερες συντάξεις για όσους βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 ή 65 έτη σε σχέσει με όσους συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης (π.χ. 40 έτη) και έχουν πληρώσει τις ίδιες εισφορές.

* Εισηγείται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς συνδυάζει την ηλικία «εξόδου» με το ύψος των αποδοχών.

* Τέλος, ζητεί μείωση των εισφορών υπέρ Υγείας (!) για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους.

Η μείωση των συντάξεων

Η έκθεση δρομολογεί μειώσεις στις κύριες συντάξεις επικαλούμενη το δημογραφικό πρόβλημα. «Η αναμενόμενη ραγδαία δημογραφική γήρανση στη χώρα θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δείκτη εξάρτησης συνταξιούχων σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό. Αν το ασφαλιστικό σύστημα παραμείνει αμιγώς διανεμητικό, όπως είναι σήμερα (οι πληρωμές προς τους συνταξιούχους καλύπτονται από τις εισφορές του ενεργού πληθυσμού και τον κρατικό προϋπολογισμό) και δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων για δημόσιο δανεισμό, τότε είτε το ύψος των συντάξεων θα πρέπει να μειώνεται διαρκώς σχετικά με αυτό των μισθών, είτε το ύψος των εισφορών και φόρων να αυξάνεται».

* Να σημειωθεί, ότι η επιτροπή ζητεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης στο νέο ιδιωτικοποιημένο ασφαλιστικό σύστημα. Με άλλα λόγια, προτείνει την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών διαχείρισης του «νέου» κεφαλαιοποιητικού συστήματος!

Μείωση της επικουρικής ασφάλισης κατά 50%

Η πρόταση για απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οδηγεί σε ακρωτηριασμό της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.

Το κόστος υπολογίζεται στα 67 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει το ισχύον κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα (ασφαλισμένους και φορολογούμενους) αλλά και σε μείωση της εγγυημένης (από το κράτος) σύνταξης κάτω από το μισό. Από το 70%, που είναι σήμερα, στο 30%!

Με την πρόταση Πισσαρίδη τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη και θα πέσουν ως συνολικό ποσοστό στο 50%, ενώ επιπλέον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ. 


avgi.gr