17 Νοε 2020

Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κλειστοί σταθμοί του μετρό


Ακόμη πιο ενισχυμένα είναι τα αστυνομικά μέτρα ακόμη και σε σχέση με πέρυσι,
όταν φυσικά η πορεία του Πολυτεχνείου δεν ήταν απαγορευμένη, με την Αθήνα να παραπέμπει από νωρίς το πρωί σε «φρούριο», κυρίως γύρω από.. το Πολυτεχνείνο και την αμερικανική πρεσβεία.

Ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, με στόχο, καταρχήν, να αποτρέψει τις προσυγκεντρώσεις.

«Η επιχειρησιακή τακτική θα προβλέπει τη διαβάθμιση των κινήσεων και την κλιμάκωση των μέτρων. Αρχικά, θα υπάρχουν προτροπές στα άτομα που μπορεί να επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε κάποια συγκέντρωση. Θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να πειστούν να αποχωρήσουν και να συμμορφωθούν στα υπάρχοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν εάν χρειαστεί και προτροπές με μεγάφωνα. Στη συνέχεια, εάν δεν υπακούσουν, τότε θα υπάρχει επιβολή διοικητικών προστίμων ή και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ. Το ζητούμενο είναι όλα να γίνουν ειρηνικά, χωρίς να χρειαστεί να ασκηθεί βία. Τα φετινά μέτρα είναι τελείως διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα έτη», σημειώνει αστυνομική πηγή, σύμφωνα με το ethnos.gr

Η αμερικάνικη πρεσβεία θα είναι αποκλεισμένη, ενώ στόχος της αστυνομίας είναι να μη φτάσει καμία πορεία μέχρι εκεί. Ένα από τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει είναι και δημιουργία «φραγμών» σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ενώ, συνολικά, στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί. Φυσικά, θα πετά το ελικόπτερο της αστυνομίας και τα drones.

Όλα τα παραπάνω, καλύπτονται από την διαταγή του αρχηγού της αστυνομίας, που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, ενώ προβλέπει πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις.


 Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσπάθεια κατάληψής τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε περίπτωση που παρατηρηθούν συγκεντρώσεις ατόμων στην περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στην περιοχή θα κληθούν να τους βεβαιώσουν κλήσεις για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. 


Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί θα είναι σήμερα Τρίτη οι σταθμοί του Μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω σταθμοί θα κλείσουν από τις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των μέτρων για την 17η Νοέμβρη. Οι συρμοί του Μετρό θα διέρχονται κανονικά από τους πέντε κεντρικούς σταθμούς που θα είναι κλειστοί, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις εκεί.

Αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια τρόλεϊ. Ήδη από χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρόλεϊ για την 17η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Παράλληλα, οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας