23 Οκτ 2020

Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος

 


Που είναι ο Παππάς; Ο Χρήστος Παππάς ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο μόνος από τους 38 καταδικασμένους που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του και πλέον είναι καταζητούμενος. Αναζητήθηκε σε έξι τόπους διαμονής χωρίς θετικό αποτέλεσμα, με τους αστυνομικούς να φθάνουν..

μέχρι και το Άγιο Όρος! Και εκεί δεν είχε εμφανιστεί, ενώ τα κινητά του τηλέφωνα είναι κλειστά ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκετό χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Παππάς έδωσε το παρών, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, την 1η Οκτώβρη, ως όφειλε. Από εκείνη τη στιγμή και λίγο πριν αρχίσει η δίκη, εξαφανίστηκε.

Οι έρευνες εντοπισμού του επεκτάθηκαν και εκτός Αττικής, όπως και στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, αλλά ένα οίκημα που χρησιμοποιούσε το έχει εγκαταλείψει το τελευταίο 6μηνο. Οι έρευνες των αστυνομικών έχουν επεκταθεί Αλβανία αλλά και Ιταλία, καθώς δεν αποκλείουν να έχει μετακινηθεί προς αυτές τις χώρες, περιμένοντας το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσαν στις αναφορές του δικηγόρου του, και έχουν ενεργοποιήσει τους διαύλους αστυνομικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, επέλεξε τον ίδιο δρόμο, όπως και το 2013, να κάνει δηλαδή την εμφάνισή του μετά τις συλλήψεις των ομοϊδεατών του. Εξετάζοντας το παρελθόν, οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που από το αποτέλεσμα φαίνεται πως δεν ήταν.

Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα, Περικλής Σταυριανάκης, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή του πελάτη να μην παραδοθεί στις Αρχές. "Ο κ. Παππάς θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν" πρόσθεσε ο κ. Σταυριανάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς αναστολή.

Στο μεταξύ μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ένας-ένας, 25 από τους καταδικασμένους παραδόθηκαν με τις… βαλίτσες τους σε Αστυνομικά Τμήματα και την Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής. Δέκα ακόμη είχαν τις… αποσκευές τους στο Εφετείο Αθηνών και μεταφέρθηκαν απευθείας στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Από τα διευθυντικά στελέχη πέρασαν σταδιακά το κατώφλι αστυνομικών υπηρεσιών οι Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Μιχαλολιάκος, Μίχος, Κούζηλος, Μπαρμπαρούσης, Παναγιώταρος, Γρέγος. Παράδοση-"παράσταση" στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής έδωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος που έφθασε με όχημα που οδηγούσαν ομοϊδεάτες του, ενώ σε δεύτερο αυτοκίνητο που ακολουθούσε, επέβαιναν η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και η κόρη του Ουρανία. Ακούστηκαν κάποιες βωμολοχίες από την πλευρά του και έγιναν κάποιες άσεμνες ενέργειες από την κόρη του.


"Ασύλληπτοι" παραμένουν εκτός από τον Χρήστο Παππά και ο Γιάννης Λαγός που χρειάζεται μία χρονοβόρα διαδικασία για την άρση της ασυλίας του. Ο Γιώργος Ρουπακιάς αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκε και εκείνος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, όταν εκδόθηκε το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που ήρε την κατ’ οίκον κράτηση και την μετέτρεψε αυτόματα σε σύλληψη και φυλάκιση.