14 Οκτ 2020

Στην χώρα της "περικεφαλαίας" - Της Τζένης Σουκαρά

 


Και μετά από μια καταιγίδα- αστραπή, που δεν άγγιξε ευτυχώς την Πελοπόννησο, πορευόμαστε στον Οκτώβρη της πιο δύσκολης και αντιφατικής χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών..Με ερωτήματα, διλλήματα, και αντιφάσεις .. 

Δεν μπορείς να ισιώσεις αγαπητέ μου! Δεν μπορείς να πεις αυτό είναι και θα παραμείνει για 24 ώρες τουλάχιστον σταθερό..Αυτό, το δεδομένο, μοιάζει με σβώλο που παίζαμε μικροί και μεταβάλλεται. Κυλά, κρύβεται και εμφανίζεται αλλιώς και σε αφήνει άναυδο με μάτια τεράστια!

 Διότι αυτή η λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο ήταν νίκη των μασκοφόρων Ελλήνων. Που αψήφησαν τον φόβο και δήλωσαν έξω από το δικαστήριο κατά του τέρατος ..

Μιας εγκληματικής οργάνωσης που εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα έθρεφε και ταυτοχρόνως αναθεμάτιζε υποκριτικά. Και η δικαιοσύνη άκουσε την βουή έξω από τα δικαστήρια.Δεν είναι αθώοι!Και ο λαός φώναζε το αυτονόητο διότι παραλίγο να ξεπλυθούν  "οι δεν είναι αθώοι"!Τα κόμματα μαζεύτηκαν, χάθηκαν μέσα στο πλήθος και ομολόγησαν επί τέλους το αυτονόητο. Πως "δεν είναι αθώοι".

Και ενώ ο λαός περίμενε την απόφαση, άλλοι αναρωτιόντουσαν πού είναι η αστυνομία να δαμάσει τον κορωνοϊό του κέντρου της πρωτευούσης.(Η Μάνδρου δε, προσπαθούσε να παρατηρήσει εάν η κουπ της Μάγδας Φύσσα ήταν πρόσφατη ή από χτένισμα Σαββάτου.)

Και οι ολίγιστοι επικεφαλής κατώτεροι των περιστάσεων όπως πάντα τσακώνονταν στην βαριά σκιά του Εφετείου ποιος ήταν ο ένοχος και ποιος ο υποκριτής.

 Χάραζαν και πάλι εκείνες τις διαχωριστικές γραμμές για να καρπωθούν οφέλη ,λες και η νίκη ήταν κάποιου άλλου δανεικού, που όφειλαν να πάρουν με το μέρος τους. 

Στην πορεία των γεγονότων κοντεύαμε να χάσουμε το μυαλό μας αναζητώντας το γενεαλογικό δένδρο της Χ.Α. Παραλίγο να πιστέψουμε πως αυτή ήταν παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο πρώην πρωθυπουργός που δεν θέλει να βλέπει στα μάτια του τον καινούργιο ήταν ο επι της ουσίας Χρυσός Αυγουλομάχος!Να το δεχθώ πως ο συγκεκριμένος αφου δεν πέτυχε να αναδειχθεί  Μακεδονομάχος, και μετά την συμφωνία των Πρεσπών δεν πάει ούτε και για ταυρομάχος, θα έπρεπε να τον γράψει κάπως η Ιστορία. Και για να τον εξευμενήσει ο Κυριάκος ο οραματιστής , έβαλε  τα εξαπτέρυγα να του  βρουν αυτή την ιστορία, η οποία πολύ του άρεσε. 

Έπρεπε να πιω δυο βαλεριάνες, συγχωριανέ μου,  για βρω τον δρόμο της ισόρροπης σκέψης. Αλλά στην χώρα που η τρέλλα φοράει - και  κυριολεκτικώ -περικεφαλαία πόση ώρα νομίζεις πως μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος;

 Ο Λιάς ο Χρυσοαυγουλάς, που ήθελε να κάνει και κόμμα,  δηλώνει πως διώκεται όπως ο Θεμιστοκλής και ο Κολοκοτρώνης(πιο κάτω δεν πάει) και αυτό έχω την αίσθηση του δίνει κουράγιο για τα χρόνια που θα μπει στη στενή ..Θα κάθεται και θα απαγγέλει Ματρώζο!Και πιο δίπλα θα είναι κρεμασμένη η φουστανέλλα ..Όλη η σοφία κρυμμένη πίσω από τα ρέιμπαντ και τη μαστίχα! Πόση καθημερινή ανοησία μπορείς να υποστείς αναγνώστη μου;

Όπως εκείνης της εκπλήξεως ,φαντάζομαι ευχάριστης, που μας επεφύλασσε χθες ο πρωθυπουργός και πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου για πρόεδρο του ΟΑΣΑ. Ω! Τι έκπληξη και αυτή!Τι άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο, μην σου τον  πω και αριστερό, του "κεντρώου" πρωθυπουγρού μας.Μα έχει ένα χιούμορ και ένα μπρίο ο Κυριάκος!Έκπληξη!Έβγαλε λαγό από το καπέλο!

 Η Άννα που από το 2013 περιμένει να μπει σε μια δεξιά κυβέρνηση ,η Άννα  η οποία πάει με όλα τα κεντροδεξιά και διεθνοποιημένα , είναι μέσα και στο διεθνοποιημένο ΔΣ του γνωστού αναψυκτικού, προτείνεται τώρα για ΟΑΣΑ. Και για τον "Αβραμόπουλο του κέντρου" εμείς θα εκπλαγουμε; Όχι αγάπη μου! Άσε τον Λοβέρδο να νομίζει πως είναι ακόμα στον ΠΑΣΟΚ και την Γεννηματά να λέει πως έφυγαν πολλοί αλλά ήλθαν περισσότεροι.

 

"Δεν είμαι υπεύθυνος"δηλώνει ο Περιφερειάρχης μας για τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τους Ρομά. Έχει δίκιο. Και αν θέλετε να επιχειρηματολογήσω επ αυτού, σας λέω πως είναι ευθύνη της πολιτείας τι θα κάνει και πώς θα ενσωματώσει τους Ρομα στην κοινωνία.Κάτι που δεν το έχει κάνει τόσα χρόνια. Ο κ. Νίκας λοιπόν δεν είναι χωροφύλαξ, σαφώς!Αλλά είναι θεσμικός παράγοντας. Και μάλιστα ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας της Πελοποννήσου. Ο οποίος και θέση εκφράζει και κινήσεις κάνει για την διαφύλαξη της ηρεμίας και της ασφάλειας της Περιφέρειάς του. Η δήλωσή του πως η "ψηφοθηρία, η συναλλαγή, “οι κουμπαριές” και όλα τα συναφή έφεραν την ατιμωρησία, την περιφρόνηση της νομιμότητας, την  κάθε είδους παραβατικότητα -και τις συχνές κοινωνικές εντάσεις." μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους με μια μόνο παρατήρηση: Πως ο κ. Νίκας δεν είναι νεοεισερχόμενος στην Αυτοδιοικηση και όλα αυτά τα παρατηρεί απλώς ως "νέος επισκέπτης" σε τοπίο φαρ ουέστ! Eίναι παλιός και ξέρει.Και αυτό που λέει είναι αληθές. Μόνο που αυτή είναι η πρακτική πρωτίστως των αυτοδιοικητικών και ακολούθως των πολιτικών παραγόντων της περιφερείας. Επομένως, το 'δεν είμαι υπέυθυνος" για τα συμβάντα στην Πελοπόννησο, ομολογουμένως δεν είναι ,όπως προείπαμε. Αλλά αυτή η ευθύνη όταν αναλύεται πολιτικοκοινωνικά και σε βάθος χρόνου, κρίνεται. Και κρίνεται αυστηρά σε αυτοδιοικητικούς με μακρά διαδρομή  οι οποίοι συνέβαλαν με τις όποιες δυνάμεις τους μαζί με την πολιτεία στο υπάρχον ζοφερό σκηνικό. 

Βεβαίως ό,τι θέλεις δηλώνεις σε τούτη τη ζωή και κυρίως σε τούτη τη χώρα. 

Αλλά όταν ο Περιφερειάρχης σου δηλώνει πως δεν είναι υπεύθυνος για τους ρομά, για την υγεία, για τον κορωνοιό και γενικά για ό,τι είναι δυσάρεστο , όσο να ναι, αισθάνεσαι κάπως "ορφανός και αβοήθητος". 

Διότι με κάποιον τρόπο μπορείς να δηλώσεις την παρουσία σου και να χρησιμοποιήσεις την θεσμική σου ιδιότητα, είτε για καταλλαγή, είτε για διεκδίκηση.