3 Οκτ 2020

Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης


Μαρίνα Αλεξανδρή

H Νίκη Κεραμέως γράφει ήδη ιστορία διαπρέποντας ως υπουργός Θρησκευμάτων και βάζοντας το ένα μπουρλότο μετά το άλλο στο βασικό της χαρτοφυλάκιο, εκείνο της Παιδείας. Όταν δεν νομοθετεί υπέρ των σχολαρχών και δεν υπογράφει...

αποφάσεις για πογκρόμ απολύσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καταργεί την Κοινωνιολογία, διαγράφει την Ιστορία και στέλνει τους μαθητές του δημοσίου να στοιβαχτούν σε τάξεις των 25 και των 27 ατόμων εν μέσω πανδημίας. Κι όταν δεν στέλνει… τσιρλίντερς στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, βγάζει διατάγματα τιμωρίας των μαθητών-καταληψιών απειλώντας τους με διαγωγή «κοσμία».

Η Λίνα Μενδώνη, όταν δεν παρακολουθεί τις Μυκήνες να καίγονται, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της (με αξιοσημείωτη επιτυχία, ομολογουμένως), για να στρέψει όλον τον κόσμο του Πολιτισμού εναντίον της.

Ο Κώστας Καραμανλής βλέπει τα τρένα να (μην) περνούν και τον κορονοϊό να έρχεται. Αφού άφησε επί έξι μήνες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν εκκολαπτήριο της πανδημίας, ψάχνει όπου δει, να βρει 260 έξτρα λεωφορεία που του ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τα βάλει στις γραμμές έως το τέλος του χρόνου. Και στο μεσοδιάστημα ρίχνει στην μάχη της Αττικής ΚΤΕΛ, που οι οδηγοί τους ρωτούν τους επιβάτες, από… πού πάνε για την Ακαδημίας.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν δεν τσακώνεται με την Νίκη Κεραμέως, για το ποιος παρήγγειλε τις μάσκες–αλεξίπτωτα στα σχολεία, πετάει βελάκια στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο, οποίος, παρεμπιπτόντως, φέρεται να έχει φιλοδοξίες μακράς πνοής στο πολιτικό Βυζάντιο της ΝΔ.

Ο Γιάννης Βρούτσης, αφού κατέλυσε ό,τι βρήκε όρθιο στις εργασιακές σχέσεις με άλλοθι τον κορονοϊό, αναζητεί επί ματαίω αντικείμενο. Και λιθοβολεί, υπογείως και μη, τον υφιστάμενό του Πάνο Τσακλόγλου, στον οποίο έχει ανατεθεί απ’ ευθείας από το Μαξίμου και κατ’ αποκλειστικότητα η εκθεμελίωση του ασφαλιστικού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφού παρέδωσε τα μισά κλειδιά του υπουργείου του στους θεσμούς και τ’ άλλα μισά στην επιτροπή Πισσαρίδη, τσακώνεται ενώπιον του πρωθυπουργού με τον Νότη Μηταράκη, για να μην φτιαχτεί δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες (δηλαδή, στην εκλογική του περιφέρεια, την Φθιώτιδα).

Και ο εκπρόσωπος του τρίτου τη τάξει πολιτειακού θεσμού, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας αναγκάζει το Μαξίμου να παρέμβει, για να «παγώσει» τον διορισμό στην Βουλή της Ελένης Ζαρούλια (συζύγου Μιχαλολιάκου ) πέντε μέρες πριν από την δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

Η όλη εικόνα μάλλον ελάχιστα παραπέμπει σε… επιτελείο «αρίστων» και πολύ περισσότερο σε πλήρη κυβερνητική αποσύνθεση. Οι πληροφορίες λένε, πως είναι εικόνα που δεν αρέσει και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι αυτό προέκυψε κι το επικοινωνιακό σόου με τις «κίτρινες κάρτες» στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι στις επιτελικές συσκέψεις του Μαξίμου «παίζουν» ξανά τις τελευταίες ημέρες εισηγήσεις ανασχηματισμού. Τον σχετικό προβληματισμό, δε, φέρονται να επέτειναν και τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Μetron Analysis, όπου η κυβέρνηση παρά την (συνήθη) εικόνα της θηριώδους διαφοράς και της «παντοδυναμία» εμφανίζει σημάδια ταχείας φθοράς σε καίριους τομείς: Στην Παιδεία οι αρνητικές γνώμες φθάνουν στο 62%, στα εργασιακά στο 61%, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό στο 66%, στο μακεδονικό στο 49%, στην  αντιμετώπιση της διαφθοράς στο 55%, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία το 67% αναμένει επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Παρά ταύτα, το μήνυμα, που εκπέμπεται από πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου, είναι, πως δεν μπορούν να γίνουν «κινήσεις εν θερμώ». Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού υπερτονίζεται, ο επόμενος ανασχηματισμός προαναγγέλλεται ως «δομικός» και όχι εικονικός όπως εκείνος του καλοκαιριού, αλλά παραπέμπεται σε λιγότερο «φορτισμένο» χρόνο με την επίκληση των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν η πανδημία και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει ανασχηματισμό ούτε τώρα. Είτε λόγω εσωκομματικής ομηρίας, είτε λόγω πολιτικών και μη γραμματίων, είτε επειδή υπάρχει έλλειψη νέων «αρίστων». Οπότε, και μέχρι νεωτέρας, προχωρά με κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Και αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη πολιτική ευθύνη για τα πεπραγμένα των υπουργών του.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr