7 Σεπ 2020

Οι εξοπλισμοί «τρώνε» τις φοροελαφρύνσεις


Μαρίνα Αλεξανδρή

Εν αρχή ην… ο κορονοϊός, και μετά ήρθε και η ελληνοτουρκική κρίση: 
Η κλιμάκωση της έντασης στο εθνικό μέτωπο γίνεται το δεύτερο βολικό άλλοθι, για την ακύρωση των...


προεκλογικών υποσχέσεων Μητσοτάκη για «σαρωτικές» μειώσεις φόρων, η οποία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – ένα πρόγραμμα που από την κυβέρνηση παρουσιάζεται ως «επιβεβλημένη θυσία» ενώπιον της τουρκικής απειλής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ύψος του προγράμματος θα φθάνει τουλάχιστον τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά και τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό. Στο ίδιο πακέτο εξαγγελιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντάξει και την πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις 5 χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), καθώς και την «αναβάθμιση» της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας «με οπλικά συστήματα και εφόδια».

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τις εξαγγελίες αυτές ως ένα πακέτο, που, εκτός από την εθνική θωράκιση, υπηρετεί και τους στόχους της… ανάπτυξης (δια της αναβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας) αλλά και της… τόνωσης της απασχόλησης μέσα από τις προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Εξοπλιστικά  προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εκείνο που δεν εξήγησε ο κ. Πέτσας, είναι, εάν αυτό είχε στο μυαλό του (μαζί με τις προσλήψεις και των ειδικών φρουρών στην αστυνομία) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υποσχόταν προεκλογικά «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές».

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική δια των… εξοπλισμών, πάντως, οδηγεί στις καλένδες την άλλη προεκλογική και εμβληματική υπόσχεση Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι «φοροελαφρύνσεις για όλους» δεν θα έχουν θέση ούτε στις φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, με τα κυβερνητικά στελέχη να επιστρατεύουν επ’ αυτού το διπλό άλλοθι της πανδημίας και της ανάγκης για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Το στίγμα έδωσε επίσης σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας «δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη βιαιότητα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει, ότι δύσκολα μπορούν να υπάρξουν μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων εν μέσω πανδημίας και αντ’ αυτών το 2021 θα πρέπει να πάμε σε μια νέα δημοσιονομική προσαρμογή με μηδενικό έλλειμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μόνες ελαφρύνσεις βαρών που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, παράλληλα με την παράταση των γνωστών ημίμετρων για την στήριξη των εποχικά εργαζόμενων και των επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.

Αντιθέτως, παραμένουν κενό γράμμα οι προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ άγνωστο παραμένει, εάν θα υπάρξει σταδιακή έστω μείωση του τέλους επιτηδεύματος.