2 Αυγ 2020

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού απειλεί να «κάψει» και την Ελλάδα: Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.Τα πιο αυστηρά μέτρα είναι στο «τραπέζι»


Έντονος προβληματισμός από την αναζωπύρωση της επιδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυξήθηκαν οι εισαγωγές.

Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου δεν έφερε χαρμόσυνα νέα για...


την Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέα κρούσματα (τα περισσότερα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη) μία μέρα μετά την ενίσχυση των μέτρων με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού. Πλέον, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, ακόμη κι αυτά της επαναφοράς των SMS και των τοπικών lockdown, ενώ από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό. Την ίδια στιγμή, η εντολή που έχει δοθεί, είναι εντατικοποίηση των ελέγχων παντού: μπαρ, μέσα μεταφοράς, πλοία, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ, όπου ήδη παρατηρείται εκτόξευση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ανησυχία στην κυβέρνηση
Από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρείται, μάλιστα, πιθανό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.

Εκτός από τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα τοπικού χαρακτήρα lockdown.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα χειρότερα με εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων και με δύο ορόσημα: τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Έλεγχοι παντού
Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων, καθώς, ειδικά στο πρώτο νησί, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των πριβέ πάρτι, όπου επικρατεί συνωστισμός.

Μάλιστα, χθες σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας. Σημειώνεται, ότι στη Μύκονο διενεργήθηκαν 19 έλεγχοι, έξι σε μπιτς μπαρ και 13 σε νυχτερινά κέντρα.

Εν τω μεταξύ, στη Χαλκιδική σφραγίστηκαν δυο μπαρ για 15 ημέρες, επειδή στη διάρκεια ελέγχου που έγινε, διαπιστώθηκε, ότι οι πελάτες ήταν υπεράριθμοι και υπήρξε συνωστισμός και συγχρωτισμός. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.000 και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στην εφαρμογή σχεδίου για την τήρηση των μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προχώρησε το Σάββατο η Τροχαία. Από το πρωί του Σαββάτου, σε 655 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, σε αστικά λεωφορεία, βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκε στους παραβάτες το πρόστιμο των 150 ευρώ. Επιπλέον, αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και παρέμειναν σε εσωτερικό χώρο έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Κινητοποίηση του ΕΟΔΥ στην Καβάλα
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ μετά την εύρεση και ανακοίνωση 24 νέων κρουσμάτων προερχόμενα από εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος σε περιοχή του δήμου Παγγαίου- Καβάλας. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν εγκατασταθεί σε χώρο του Διοικητηρίου της αντιπεριφέρειας Καβάλας και πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν 140 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι 24 εργαζόμενοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν αρχικά βρέθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, η διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε η ίδια το κόστος όλων των τεστ που έγιναν στους εργαζόμενους σε ιδιωτικό εργαστήριο της Καβάλας.

Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Με γλαφυρό τρόπο αποτυπώνουν τη δυναμική πορεία του κορωνοϊού και στη χώρα μας (για τον περασμένο μήνα) οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό, ότι στις αρχές Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ασθενείς (με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα) δεν ξεπερνούσαν τους 51, ο αριθμός εντούτοις διπλασιάστηκε σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου στις αρχές Ιουλίου οι απλές κλίνες Covid-19 (που φιλοξενούν ασθενείς με συμπτώματα, που δεν προξενούν ανησυχία) είχαν σχεδόν αδειάσει (ο αριθμός των νοσηλευόμενων είχε περιοριστεί στους δύο). Ομως, στις 29 Ιουλίου ο ίδιος αριθμός είχε φτάσει στους εφτά. Αντίστοιχα, στο «Σωτηρία» τα ήπια περιστατικά εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα από 3 σε 17, ενώ στο Θριάσιο από 1 σε 11.

Την ίδια ώρα ανάλογη με την πορεία του SARS-CoV-2 στον ελλαδικό χάρτη είναι και η γεωγραφική αύξηση των νοσηλειών. Ειδικότερα, στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους ήταν στα τέλη Ιουλίου έξι, ενώ στις αρχές του μήνα μόλις ένα. Η άνοδος όμως προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου από μηδέν νοσηλευόμενους ο αριθμός των ασθενών σκαρφάλωσε στους 14.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των βαριά πασχόντων δεν ακολουθεί την ίδια πορεία, αφού δεν παρατηρούνται «άλματα» και ανατροπές, γεγονός που επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις των ειδικών, ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες είναι το τμήμα του πληθυσμού που έχει εμπεδώσει την ουσία του μηνύματος «Μένουμε Ασφαλείς».

Ειδικότερα, και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι βαριά πάσχοντες έπειτα από σοβαρές επιπλοκές που λαμβάνουν φροντίδα σε ειδικές μονάδες (για παράδειγμα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας) δεν ξεπερνούσαν στις αρχές Ιουλίου τους 25, με τον ίδιο αριθμό στα τέλη του μήνα να συμπεριλαμβάνει μόλις επιπλέον δύο περιστατικά.

Εντούτοις, οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι στην περίπτωση που η επέλαση του SARS-CoV-2 στη χώρα μας δεν ανακοπεί, τότε το οχυρό εκείνων που τηρούν τα μέτρα για να προφυλάξουν την υγεία τους θα… πέσει.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να μην ανατραπεί η καλή (συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και τα Βαλκάνια) εικόνα της χώρας.

Κρίσιμη καμπή 
«Μετά παρέλευση πέντε μηνών από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα και τις δραματικές επιπτώσεις της, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Μετά την αρχική ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ήταν αναγκαία, για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, στη συνήθη καθημερινότητα και να τονωθεί η οικονομία. Αυτή, όμως, η επαναφορά χρειάζεται προσεκτικά βήματα», σημειώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς.

Μάλιστα, ο επιστήμονας τονίζει, ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πως δεν έχει ανακαλυφθεί ριζική θεραπεία της νόσου και το εμβόλιο και πως το μοναδικό όπλο που δύναται να περιορίσει την επιδημία, έχει αβέβαιο ορίζοντα και ίσως δεν θα μπορέσει εξαρχής να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Και συνεχίζει: «Σε όλες τις ιογενείς επιδημίες, αρχικός στόχος για τον περιορισμό τους είναι η πρόληψη. Ιδιαίτερα τώρα, λόγω της προοδευτικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, πρέπει να επικεντρωθούμε στα μέτρα πρόληψης: χρήση μάσκας με τον σωστό τρόπο στους κλειστούς χώρους, τήρηση των αποστάσεων, σωστή υγιεινή των χεριών και του προσώπου, αποφυγή συνωστισμού και συγκεντρώσεων. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση η τήρηση των μέτρων και να μην περιμένουμε την επιβολή προστίμου για την υλοποίησή τους. Πρέπει όλοι μαζί να περιορίσουμε την επιδημία, είναι και ατομική μας ευθύνη. Συγχρόνως, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να λάβει μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση, τη στήριξη και ανανέωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αύξηση των δειγματοληψιών στην κοινότητα για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Πρέπει να μάθουμε, να ζούμε με τον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις».


ΠΗΓΗ: newpost.gr