4 Αυγ 2020

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός


Έχει προαναγγελθεί τρεις φορές, τη μία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έχει αναβληθεί άλλες τόσες, και μάλιστα με παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Τελικά πως έφτασε η ώρα...


για αλλαγές στην κυβέρνηση, με τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αποτελεί θέμα ωρών και πιθανότατα να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα. 
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πρόκειται για διορθωτικές και όχι δομικές κινήσεις. O βασικός του άξονας θα είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης την οποία, όπως ανακοινώθηκε θα αναλάβει μια συγκεκριμένα ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Θα είναι "ανασχηματισμός Σκυλακάκη", με ψαλίδισμα Σταϊκούρα και Αδωνι, και με… ολίγη από ανακατανομή υφυπουργών».

Άλλοι πάλι μιλούν για «ανασχηματισμό Πισαρίδη», καθώς ο μπούσουλας της κυβέρνησης για τη χρήση του ευρωπαϊκού πακέτου είναι το περίφημο πόρισμα της επιτροπής Πισαρίδη. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται ακόμη και η κυβερνητική αξιοποίηση στο επιτελείο Σκυλακάκη συγκεκριμένων μελών της επιτροπής Πισαρίδη, όπως είναι ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου. Πιθανή είναι και η αναβάθμιση σε θέση υφυπουργού του σημερινού γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου.

Η ανάθεση της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προφανές ότι αποδυναμώνει τον ρόλο τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη παρ’ ότι – μετά και την παρέμβαση Σαμαρά - το υπουργείο του τελευταίου μάλλον δεν θα σπάσει όπως αρχικά σχεδιαζόταν.  Την ίδια στιγμή όμως αναμένεται και η αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Επιπλέον, στις θέσεις τους θα παραμείνουν ακόμη και υπουργοί όπως οι Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Βρούτσης που εμφανίζονταν υπό προθεσμία λόγω των συνεχόμενων και πολύ σοβαρών «φάουλ», στα οποία είχαν υποπέσει. 
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρωση των κενών θέσεων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν.


Αντιθέτως κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη.

Επίσης, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι θέσεις των υφυπουργών, με την αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων αλλά και την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.