4 Αυγ 2020

Στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη: Νεοφιλελεύθερης κοπής σε Ασφαλιστικό και εργασιακά


Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο που τίθεται σε διάλογο κι όχι η τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο 2020. 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, τους καθηγητές Δημήτρη Βαγιανό, Νίκο Βέττα, Κώστα Μεγήρ και με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων, ώστε να διαμορφώσουν το σχέδιο για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

"Πυλώνας" του σχεδίου αυτού αναδεικνύεται η ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού συστήματος (2ος πυλώνας), κάτι οποίο εμπεριεχόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Καραγκούνη να παραδέχεται, ότι το συγκεκριμένο μοτίβο αποτέλεσε έμπνευση του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν προβλέπει μηχανισμούς στήριξης της "ραχοκοκκαλιάς" της ελληνικής οικονομίας, ήτοι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Έρχεται δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ περί ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος τέτοιων επιχειρήσεων έχει αφεθεί στο έλεος της κρίσης, που δείχνει τα σημάδια της, χωρίς πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην έκθεση αναφέρεται, πως δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική, που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Μάλιστα, ο μετασχηματισμός της επικουρικής θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν.

Συμπληρωματικά προς την παραπάνω κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση αποτελεσματικού και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της ΕΕ, όπως και η λειτουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου στον δεύτερο πυλώνα, με κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει, ότι μέρος των χρημάτων, από τα 32 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλαιοποίηση.

Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται, ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 40 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια πάνω από 99 δισ. ευρώ!, όπως αναφέρεται στην έκθεση...

Συνοπτικά οι 11 προτάσεις Πισσαρίδη, όπως παρουσιάζονται στην Εφημερίδα των Συντακτών, προβλέπουν:

   1. Αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων εισοδήματος στην κατεύθυνση της περαιτέρω απλοποίησης. Σύγκλιση προς τον μέσο όρο της ευρωζώνης (προσαρμοσμένη στα μέσα εισοδήματα). Εναρμόνιση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών ώστε να μην επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία, ταυτόχρονα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
   2. Συνεχή προσπάθεια απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, με τη θέσπιση ειδικού θεσμού (στο πρότυπο του Office for Tax Simplification του Ηνωμένου Βασιλείου).
   3. Εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας.
   4. Σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.
   5. Ενίσχυση αποταμίευσης νοικοκυριών με κίνητρα για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικών επενδύσεων.
   6. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μεταβολή του σημερινού εισοδήματος δεκαετούς φορολογικής απόσβεσης με επιταχυνόμενες αποσβέσεις εντός τριετίας.
   7. Αρση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας.
   8. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Δεκαετής ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.
   9. Μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων για τη βιομηχανία και εξέταση της δυνατότητας επιβολής περιβαλλοντικού φόρου σε εισαγωγές (carbon border tax) από χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα.
   10. Αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων, με εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.
   11. Ενίσχυση κινήτρων για συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω επιβράβευσης και στοχευμένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών


Γιάννης Αγουρίδης
avgi.gr