29 Ιουλ 2020

Ανησυχία από την έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική και τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα και οι φόβοι των ειδικών


Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές μετά την κατακόρυφη αύξηση των  κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα, έναντι των...


35 που είχαν εντοπιστεί τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι από τους 52 ασθενείς μόλις οι 11 προέρχονται από τις πύλες εισόδου ή πρόκειται για εισαγόμενα κρούσματα, ενώ αυξημένοι είναι οι αριθμοί σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, από τα νέα κρούσματα τα 7 καταγράφηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας και 4 κρούσματα είναι εισαγόμενα τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν ακόμα 14 στην Αττική, 9 στη Θεσσαλονίκη.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας – Αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβούν τα νέα μέτρα

Το γεγονός ότι παρατηρείται διασπορά των κρουσμάτων στη χώρα μας, ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει νέα έκτακτα μέτρα και ουσιαστικά να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ύστερα από την πρωινή σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε κλειστούς χώρους πέραν από τα σούπερ μάρκετ. 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας (για κοινό και εργαζόμενους) από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε καταστήματα λιανικής & υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής.

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σούπερ μάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό, να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις. Παράλληλα, ανέφερε, ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου, ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

Ερωτηθείς, αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες» και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις λαμβάνοντας με βάση συγκεκριμένα δεδομένα. Όταν χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις, σημαίνει ότι έχουμε εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα, που δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται. Αυτά είναι στοιχεία που όμως καταστρέφονται», τόνισε. Θα ενταθούν οι έλεγχοι για μάσκα την επόμενη εβδομάδα «ειδικά στα μέσα μεταφοράς», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά τα πρόστιμα «ισχύουν 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μόσιαλος: Επέκταση της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Για την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους χώρους (η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης)  τοποθετήθηκε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μέσω facebook.

Ο κ. Μόσιαλος, στην ανάρτησή του, επικροτεί την επέκταση του μέτρου, ωστόσο ξεκαθαρίζει, πως αυτό δεν είναι αρκετό με φόντο τη νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας [52 εκ των οποίων τα 14 στην Αττική]. Όπως σημειώνει, το μέτρο πρέπει να επεκταθεί «σε όλους τους κλειστούς χώρους, ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα».


Ηλίας Μόσιαλος
14 ώρες πριν

Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις.

875      29     46

Ανησυχούν οι ειδικοί – Τι προτείνουν

Σύψας: «Μην γίνουμε Βελιγράδι»

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας και συνέχισε:

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο, αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα, να κάνουμε το σωστό, όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα». 

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» σημείωσε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης, που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες».

 Σύμφωνα με τον καθηγητή «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο, να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς». 

Γώγος: «Ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο Θέμα 104.6.
Στον αντίποδα «είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε αρκετά κρούσματα, που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία». «Έπαιξε ένα ρόλο αυτό» υποστήριξε ο κ. Γώγος, εκτιμώντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαρροή κρουσμάτων στην κοινότητα, αλλά είναι τέτοια που επιβάλλει την αναβάθμιση της ενημέρωσης του κόσμου για τις αποστάσεις και την μάσκα».

Κληθείς να υποδείξει τα επόμενα βήματα, «το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση» τόνισε ο Καθηγητής, ενώ «πρέπει να αναβαθμιστεί η ενημέρωση και παράλληλα να αναβαθμιστεί και ο έλεγχος», πρόσθεσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία» υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος, ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπέρνουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;» διερωτήθηκε ο Καθηγητής και συνέχισε, λέγοντας «είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό». «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.

Καραγεωργόπουλος: «Μας προβληματίζει η χαλάρωση - Οι νέοι δεν προσέχουν»

«Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, οι νέοι δεν προσέχουν» τόνισε ο λοιμωξιολόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Καραγεωργόπουλος επισήμανε ότι «η χαλάρωση προβληματίζει». «Ο κόσμος πιστεύει, ότι αντιμετωπίζεται εύκολα ο κορωνοϊός, γιατί τον περάσαμε με ευκολία. Όμως, με προβληματίζει η χαλάρωση. Ανησυχούμε για τον χειμώνα που έρχεται. Μας ανησυχεί η χαλάρωση που υπάρχει στον κόσμο. Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών» σχολίασε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που εξετάζεται για καθολική χρήση της μάσκας, ενώ πρόσθεσε, ότι όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμα και το «λουκέτο» σε παραλίες και beach bar.

ΠΗΓΗ: newpost.gr