6 Ιουλ 2020

Κορωνοϊός: 239 επιστήμονες καλούν τον ΠΟΥ να παραδεχθεί ότι ο SARS-CoV-2 είναι αερομεταφερόμενος


Εκατοντάδες επιστήμονες καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις συστάσεις του για το νέο κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν, όπως λένε, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 είναι...


αερομεταφερόμενος και μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους.

Αν τα συμπεράσματά τους είναι ορθά, τότε οι άνθρωποι ίσως πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, ακόμη κι αν τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, να πρέπει να προστεθούν νέα φίλτρα στα κλιματιστικά σε σχολεία, νηπιαγωγεία, κατοικίες και επιχειρήσεις, αναφέρουν οι New York Τimes, ενώ μια άλλη πιθανότητα είναι να χρησιμοποιούνται συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας για την εξουδετέρωση του ευρισκόμενου σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα κορωνοϊού, με τα πάνω από 11 εκατ. κρούσματα ανά την υφήλιο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, οι 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT.

Σημειώνουν ότι ο κορωνοϊός είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά. «Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλους επιστήμονες και αναρτήθηκαν σε ιστότοπο όπου οι ερευνητές μοιράζονται γρήγορα τις ανακαλύψεις τους προτού δημοσιευθούν. Τα τεστ έγιναν από ειδικούς του ΝΙΗ και των Πανεπιστημίων του Πρίνστον και του UCLA με χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης στα εργαστήρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στο Χάμιλτον της Μοντάνα.