18 Ιουν 2020

Τα φλου - Της Τζένης Σουκαρά


- Κι εκεί που είχαμε περιποιηθεί τις παραλίες μας , τις είχαμε στρώσει, χτενίσει, γυαλίσει και κλαδέψει, ο Ιούνης έδειξε την φανερή προτίμησή του σε ένα καιρικό σκηνικό ανεμοδαρμένο , αχτένιστο και άτακτο!'Όλα τούμπα, κοινώς!

-Κι όχι τίποτα άλλο, εκείνες τις μπαμπού ομπρέλες συλλογίζομαι που τώρα θα μοιάζουν σαν τα καπέλα της Γεωργίας Βασιλειάδου στις μαυρόασπρες ταινίες  της Φίνος Φίλμ, και θα χρειαστεί ένα πιστολάκι,  όπως και να το κάνεις. 
-Δεν το βιαζόμαστε όμως διότι στην πρωτεύουσα- προορισμό θα τον πάρουμε το χρόνο μας, αφού λόγω του covid -19 δεν θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες "στα αχνάρια του Αποστόλου Παύλου", επομένως ό,τι αλλοδαπό στοιχείο για αρχή και τουρισμό, αργεί ακόμα. 
- Η χώρα με κομμένη την ανάσα περιμένει στην αναμονή του Ελ Βενιζέλος να υποδεχτεί με χάρη τους πρώτους τουρίστες .
Τα πρώτα δείγματα δεν γεμίζουν αισιοδοξία..Γι΄ αυτό μου φαίνεται στο τέλος τουρισμό θα κάνουμε μόνοι μας και μεταξύ μας. 
- Ουφ!Από την άλλη μπλέκει η νόσος με τις νοσηρές ειδήσεις, της απαγωγής, του φονικού, του γιατρού- μαιμού, της καλλίγραμμης δράστιδας που έριξε το βιτριόλι.
Δηλητηριάστηκε η ζωή μας από τα κακά μαντάτα, περιορίστηκε ο αέρας μας από τη νόσο και τη μάσκα.
- Και αν ο αέρας φυσά δεν μας δροσίζει, που λέει και ο ποιητής..
Οι εργοδότες ανησυχούν  μέσα σε μια αγορά που σέρνει τα πόδια της, οι εργαζόμενοι αγωνιούν, πολλές φορές και εκβιάζονται.Ουδείς μιλά γι αυτό στα μάτια όλων έχει κρυφτεί η αγωνία. 
- Και που λες, σε αυτό το άκρως ρεαλιστικό τοπίο έρχεται η ποίηση των πανελλαδικών να σε αφήσει άλαλο . 
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιο ρόλο έχει η Ποίηση στην προσωπική σας ζωή;» 
"Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; "
 Αντιλαμβάνεται κανείς το ύφος του 18χρονου  μαθητή που ετοιμάζεται να γράψει το πόσο πολύ του αρέσει ...Η ΠΟΙΗΣΗ!!
Αν όμως ψάξουμε λίγο τον κοινό τόπο των δύο παραπάνω ερωτήσεων , εκείνο το επαναλαμβανόμενο επίθετο «προσωπική» δίνει το ισχυρό έναυσμα να σκεφθούμε και τα διλήμματα του εξεταζόμενου.
 – Η πιθανή (υπό τον όρο της επαρκούς τεκμηρίωσης και επιγραμματικά εδώ διατυπωμένη) απάντηση «Δεν την πολυκαταλαβαίνω την Ποίηση και επομένως δεν παίζει κάποιον ρόλο στη ζωή μου» θεωρείται αποδεκτή;
– Η πιθανή (τεκμηριωμένη και επιγραμματική πάντα) απάντηση «Από Ποίηση γνωρίζω όσα λίγα με αναγκάζουν στο σχολείο. Μου αρέσει ο Καββαδίας και έχω σχέση έλξης-απώθησης» θεωρείται αποδεκτή;
 – Η ενδεχόμενη απάντηση «Πολύ μου άρεσαν οι στίχοι κάποιου Λειβαδίτη, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τους ανέβασα κι εγώ στον τοίχο μου» θεωρείται αποδεκτή; 
– Η επίσης προσωπικότατη θέαση «Κανέναν ρόλο δεν παίζει η Ποίηση ή η φιλαναγνωσία στη ζωή μου γιατί ανήκω στη γενιά του Διαδικτύου» θεωρείται αποδεκτή; 
– Η πάντα (κατά διαρκή υπόθεση εργασίας) τεκμηριωμένη απάντηση «Τεράστιο ρόλο παίζει η Ποίηση στη ζωή μου» θεωρείται επιτυχής και βιωμένη, όταν διαβάζεται στο γραπτό ενός δεκαοκτάχρονου; 

Είναι πιθανό όλες αυτές οι απαντήσεις να θεωρούνται και θεμιτές και αποδεκτές, αλλά εκεί μπαίνει το ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, σεβαστοί θεματάρχες: Πώς μπορούν να βαθμολογηθούν όλες αυτές οι αντικρουόμενες μεταξύ τους αλλά «προσωπικές» απαντήσεις αντικειμενικά; Δική σας η δουλειά δική μου η απορία. 
- Δεν ξέρω, όλα δείχνουν μπανάλ, σε ένα διάστημα που επιμένει πως είναι καλοκαιρινό. 
Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς στο Δερβένι, μη δίνοντας σε κανένα λογαριασμό, αφήνοντας σε πολύ δύσκολη θέση κυρίως τους εμπόρους και επιχειρηματίες της περιοχής. Η τράπεζα, λέει, περιέπαιξε τους πάντες, οι οποίοι - για να τα λέμε και αυτά- ασχολήθηκαν επισταμένως με το θέμα ένα 20ήμερο πριν κλείσει. 
Δεν κατηγορώ, αλλά έχω την αίσθηση πως αργήσατε εκεί όλοι οι θεσμικοί. Το ότι η τράπεζα περιέπαιξε τους πάντες εξοργίζει αλλά πλέον είναι γνωστό πως  κανένας τραπεζίτης δεν δίνει σε κανέναν λογαριασμό πατριώτη! 
- Στο Κιάτο οι πανεπιστημιακοί διαμορφώνουν χώρους για το Πανεπιστήμιο στις αποθήκες ΑΣΟ .
Κοίτα να δεις που θα  αποκτήσουμε πλέον και την φήμη της πρωτεύουσας που έχασε το πανεπιστήμιό της και της το πήρε η γειτονική κωμόπολη. Επειδή αυτή η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και χρόνια και ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα, θα είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα που θα δώσει ευχαρίστως το Πανεπιστήμειό της!