18 Ιουν 2020

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Μια «παλαιοκομματική μετάλλαξη» του Φιλόδημου


Με μια «φιέστα» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασαν το νέο πρόγραμμα «ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση» με το όνομα...


«Αντώνης Τρίτσης». 
Στην ουσία βέβαια, φαίνεται να γιόρτασαν μαζί με «εκλεκτούς» αυτοδιοικητικούς την οπισθοδρόμηση της αυτοδιοίκησης στις εποχές της αδιαφάνειας, της σπατάλης και των «ημετέρων».
Το νέο πρόγραμμα είναι, ουσιαστικά, ο «Φιλόδημος» που καταρτίστηκε και λειτούργησε μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και διαφάνεια, μεταφέροντας σημαντικούς πόρους σε κρίσιμες υποδομές, «θεραπεύοντας» τις πληγές των μνημονίων. Ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, το παρουσιάζει με νέο όνομα και περιτύλιγμα, υποσηρίζοντας ότι ο «Φιλόδημος» δεν είχε χρηματοδότηση, την ώρα που κατηγορείται οτι συνεχίζεται η δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα, αρνήθηκε να καταθέσει τη σύμβαση στη Βουλή, κατά παράβαση του κανονισμού, σε σχετικό κοινοβουλευτικό αίτημα του Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να αποδείξει τον ισχυρισμό του.


Η  μικροκομματική λογική, αποδίδετα εξάλλου, στην μεθόδευση που φέρεται να είναι σε εξέλιξη για «τεχνητή» έλλειψη πόρων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών στα έργα του Φιλόδημου, ώστε να τα «τινάξει» στον αέρα. Όπως είχαν προβλέψει, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη «μεταφορά» 461 έργων στο νέο πρόγραμμα, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν πόροι.


Όμως πέρα την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης, ο νέος «Φιλόδημος» είναι μεταλλαγμένος και ως προς τη λογική του καθώς αναβιώνουν οι παλαιοκομματικές πρακτικές της διαρροής των προσκλήσεων σε κυκλώματα εταιριών που προετοιμάζουν τις προτάσεις και τους «φωτογραφικούς» όρους δημοπράτησης και της επιλεκτικής μεταχείρισης όσων αρεστών Δημάρχων συνωστίζονται στα υπουργικά γραφεία.

 Μια ακόμη προβληματική «καινοτομία», στην ίδια κατεύθυνση είναι η σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης των προτεινόμενων έργων με τη συμμετοχή ιδιωτών,  εν μέσω κατηγοριών ότι ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει τον τρόπο επιλογής. Η εποχή των «αναπλάσεων» πάρκων και πλατειών έχει επιστρέψει, αναφέρουν κάποιοι σκωπτικά.



Θεοδωρικάκος: Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά έργα και δράσεις στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της, έχει ύψος 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο,  θα αρχίσει να «τρέχει» άμεσα, καθώς «έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», ενώ «το γεγονός ότι έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μιλήσει και να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα, δείχνει ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε " ώστε η απόφαση για το ποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα να έχει συλλογικότητα. Στην Επιτροπή πέραν των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών του παραγόντων, μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία η ίδια η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, η ΕΕΤΑΑ καθώς και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά», σημείωσε. 

Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε για την τοπική αυτοδιοίκηση με την θέσπιση του "Φιλόδημου", που η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει», σχολιάζουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ που καυτηριάζουν ότι "βαφτίστηκε" με νό όνομα και επισημαίνουν: «Οι ποιοτικές διαφορές, τελικά, έγκεινται στα παραπάνω και είναι ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης».

«Με τη σημερινή του τοποθέτηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε, ως συνέχεια των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με  πελατειακές λογικές και ψέματα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε "εγκαινιάσει" το Φιλόδημο ως Υπουργός Εσωτερικών. "Η αντικατάσταση του «Φιλόδημου» από το «Αντ. Τρίτσης» συνιστά επιστροφή στις παλιές αδιαφανείς πρακτικές σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χωρίζει τους δήμους σε "εκλεκτούς" και "αποπαίδια"»

Θεοδωρής Καραγιαννίδης