1 Ιουν 2020

Προσπάθεια των κυβερνητικών να «σβήσει» η «φωτιά» στη δομή προσφύγων στην Ερμιονίδα


Επί τάπητος φαίνεται πως τέθηκαν τα «καυτά» θέματα που έχουν προκύψει με τη δομή προσφύγων στο Πόρτο Χέλι, στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο...


 στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να «σβήσει» τη «φωτιά» που έχει ανάψει και στη συγκεκριμένη περιοχή με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Γεωργόπουλος είχε συναντήσεις και τους Γιάννη Πλακιωτάκη, Λευτέρη Αυγενάκη για τα έργα που γίνονται στην Ερμιονίδα. Με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Ανδριανό να έχει καταλυτικό ρόλο.

Ο Νότης Μηταράκης υποσχέθηκε πιστή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ενώ το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος είχε πάρει θέση για τη δομή μεταναστών στο Πόρτο Χέλι, εκφράζοντας, μάλιστα, την έντονη ανησυχία του, όταν βρέθηκαν ξανά κρούσματα του νέου κορονοϊού, με τους πρόσφυγες να κυκλοφορούν έξω από τη δομή χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο βουλευτής τη; Νέας Δημοκρατίας είχε και… πυροσβεστικό ρόλο, καθώς ο δήμαρχος Ερμιονίδας είχε πετάξει «καρφιά» κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στη δομή προσφύγων.


Η συνάντηση στο Υπουργείο ήταν έκτακτη, μετά και τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής, αλλά προανήγγειλε, μάλιστα, το κλείσιμο της δομής μέσα στο 2020. Είχε προηγηθεί και η πορεία – διαμαρτυρίες για τις συνθήκες στο «Γαλαξία» και για τον νέο περιορισμό – μεταναστών στο Πόρτο Χέλι και στο Κρανίδι την Τετάρτη (27/05), ενώ η δομή ήταν ξανά σε νέα καραντίνα.

Η συνάντηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης (27/05), με τον Γιάννη Γεωργόπουλο την Πέμπτη (28/05) να ενημερώνει τους πολίτες στο Πόρτο Χέλι, την ώρα που στην περιοχή μαζεύονται υπογραφές με αίτημα να φύγει η δομή. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ερμιονίδας ο κος Μηταράκης δεσμεύτηκε για την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας έως ότου όλοι οι φιλοξενούμενοι γίνουν καλά και βρεθούν αρνητικοί στα τεστ για COVID-19 και στη συνέχεια για την σταδιακή αποσυμφόρηση του κέντρου φιλοξενίας και το οριστικό κλείσιμό του, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε παρουσία και του Αντιδημάρχου Ερμιονίδας, Αριστείδη Μπίμπα, ο δήμαρχος Ερμιονίδας έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της προβληματικής λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Γίνεται αντιληπτό πως ο Νότης Μηταράκης τρέχει να… σβήσει τη «φωτιά» που έβαλε με τους λάθους χειρισμούς στη συγκεκριμένη δομή προσφύγων, σε μια περιοχή που είναι άκρως τουριστική και η πλειοψηφία του κόσμου, μέχρι τώρα είχε δεχτεί τους μετανάστες χωρίς αντιδράσεις.

Η δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του εν λόγω κέντρου φιλοξενίας στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους επισκέπτες της άκρως τουριστικής Ερμιονίδας, αναλύοντας με σαφήνεια την κρισιμότητα της κατάστασης και τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν για την δημόσια υγεία.

Ζήτησε την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας στο ξενοδοχείο και εν συνεχεία το κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας και την απομάκρυνση των φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή.


Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη ξανά στην Ερμιονίδα τη Δευτέρα (25/05), όταν βρέθηκε νέο κρούσμα στη δομή μεταναστών, που είναι κοντά στο Πόρτο Χέλι και η ανησυχία στην περιοχή ήταν μεγάλη, καθώς οι πρόσφυγες κυκλοφορούσαν πλέον ξανά εκτός (σε σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες, παραλίες κ.α.), αφού έχει λήξει η καραντίνα που είχε επιβληθεί. Σε μια περιοχή που είναι άκρως τουριστική…

Υπενθυμίζεται ότι είχαν εντοπισθεί στα τέλη Απριλίου 150 θετικοί στον ιό και δύο κρούσματα απροσδιόριστης προέλευσης μέσα στη δομή, με τις παραλείψεις από την Πολιτεία να είναι πολλές (ενισχύθηκε, ωστόσο, με καθυστέρηση το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου), ενώ αρνητικά και τα 177 τεστ από τις ιχνηλατήσεις. Όλος ο δήμος είχε μπει, μάλιστα, σε μερική καραντίνα για δυο εβδομάδες, ενώ η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας τω μεταναστών ίσχυσε για ακόμα μία εβδομάδα.

«Ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης της Κεντρικής Διοίκησης στη Δομή Φιλοξενίας»

Θέση για το θέμα πήρε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα, Γιάννης Γκόλιας, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή μέτρα πρόληψης, ρίχνοντας «βέλη» στην κυβέρνηση. Αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του:

«Η πορεία μιας μεγάλης μερίδας προσφύγων – μεταναστών της δομής στο Κρανίδι υπήρξε το αποτέλεσμα της ελλιπούς και προβληματικής αντιμετώπισης για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και τον υγειονομικό έλεγχο των φιλοξενουμένων της δομής, ώστε να ελεγχθεί η κρίση του κορονοϊού και να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην τοπική κοινωνία.

Ο ανησυχητικά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, που άργησε να διαπιστωθεί, κινητοποίησε μεν τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, πλην όμως η υγειονομική προφύλαξη και λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέσων υπήρξε στη συνέχεια ανεπιτυχής.

Συγκεκριμένα, ουδέποτε καλύφθηκε με επάρκεια και αρτιότητα σε μέσα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η υγειονομική μέριμνα της μονάδας με ευθύνη της Πολιτείας, που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Αλλά και στον τομέα της τήρησης των απαραίτητων προστατευτικών και ελεγκτικών μέτρων, η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που ολιγώρησε αδιαφορώντας και μη ενισχύοντας το υποστελεχωμένο σε προσωπικό Α.Τ. του Κρανιδίου.

Οι ειδικότερες αβλεψίες, παραλείψεις και ολιγωρίες όπως:

ο προβληματικός έως ανύπαρκτος ρόλος ενός υπεύθυνου συντονιστή της δομής, η επανεξέταση και η λήψη τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους στη δομή, και η αμέλεια για τον επανακαθορισμό περιοριστικών όρων αμέσως με τη λήξη ισχύος της 14αήμερης καραντίνας, δεν είναι του παρόντος να αποτελέσουν, το μόνο αντικείμενο έρευνας και απόδοσης ευθυνών.

Ούτε και η προκλητική και αδικαιολόγητη αδιαφορία στις επανειλημμένες εκκλήσεις της δημοτικής αρχής προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Τη στιγμή αυτή θα πρέπει η Κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις που δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της μετάδοσης του Covid – 19 στους ίδιους τους οικότροφους, τους επαγγελματίες της μονάδας, τα στελέχη της ΔΟΜ , το υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Κρανιδίου, τους αστυνομικούς υπαλλήλους και όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, με όλη τη συνετή, υπεύθυνη αλλά και δικαίως διεκδικητική στάση όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ερμιονίδας είναι, πιστεύω, κακόηχες οι κραυγές, μικρής ευτυχώς μερίδας κατοίκων που θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα προβάλλοντας ακραίες επιθετικές θέσεις και πρακτικές που δε σέβονται στοιχειωδώς, ανθρώπινες αξίες και την ίδια τη ζωή των προσφύγων – μεταναστών."




Συναντήσεις Γεωργόπουλου και με Πλακιωτάκη – Αυγενάκη

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις και με τους Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την οποία μερίμνησε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας παρουσίασε έργα, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ερμιονίδα με βασικό αρωγό το εν λόγω Υπουργείο. Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων, καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε αυτά να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση του Υφυπουργού πως θα στηρίξει τις ενέργειές μας με σκοπό την υλοποίηση των έργων στον Δήμο Ερμιονίδας.

Στην συνέχεια, στον Πειραιά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γ. Πλακιωτάκης, παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και του Βουλευτή Αργολίδας, κ. Γ. Ανδριανού, συζήτησαν εκτενέστατα με τον Δήμαρχο, κ. Γ. Γεωργόπουλο, για την αναβάθμιση των Λιμενικών Τμημάτων της Ερμιονίδας, που αποτελεί βασικό μέλημα και πάγιο αίτημά μας από την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Συμπερασματικά και οι δύο συναντήσεις του Δημάρχου Ερμιονίδας ολοκληρώθηκαν με πολλές προοπτικές για τον τόπο .Σύντομα και αφού ολοκληρωθούν από πλευράς μας όσα ζητήθηκαν, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την κάθε υπόθεση ξεχωριστά.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (20/05) το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την έναρξη από 1η Ιουνίου επιχείρηση αποχώρησης από διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και από τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» συνολικά 11.237 μεταναστών και προσφύγων.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Ανάμεσα στα 11.237 άτομα που αποχωρούν από δομές βρίσκονται και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις διαμονής σε υφιστάμενους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας για αιτούντες άσυλο, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Τη διαδικασία θα εποπτεύει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ως αρμόδια αρχή για να «τρέξει» το πρόγραμμα έχει οριστεί η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

Συνολικά, από τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν:

– από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα,
– 1.200 αυτόνομα διαμένοντες
– από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037 άτομα.

Προκειμένου οι πρόσφυγες και μετανάστες να προχωρήσουν στο επόμενο να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά υπάρχει:

α) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά

β) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα,

γ) πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance),

δ) προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς.


al tsantiri. gr