22 Μαΐ 2020

Τούρκοι κατέλαβαν ελληνικό έδαφος στον Έβρο


Σε ελληνικό έδαφος έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες τουρκικές δυνάμεις στον ποταμό Έβρο, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα. 
Αντίθετα η Τουρκία, σύμφωνα με τις...


πληροφορίες, ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις στο σημείο. 

Η υπόθεση πήρε και διεθνείς διαστάσεις, καθώς υπήρξε σχετικό δημοσίευμα και της αγγλικής SUN. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα, ωστόσο, νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκάλεσε προβληματισμό και αντιδράσεις με τη δήλωσή του πως «δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις με συμμάχους [...] μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα». Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Tvxs.gr το περιστατικό. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έκταση στο νότιο τμήμα του Έβρου, στη θέση Μελισσοκομείο, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο και η αλλαγή της κοίτης του ποταμού δημιουργεί νησίδες, όπως αυτή την οποία έχουν καταλάβει εδώ και μέρες δυνάμεις 35 ατόμων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Πρόκειται για μια περιοχή 16 στρεμμάτων όπου έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Η είδηση αποκαλύφθηκε αρχικά από το armyvoice.gr, που δημοσίευσε και σχετική φωτογραφία, ενώ την υπόθεση έχει αναδείξει και η βρετανική SUN, που μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».

«Δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»

Ερωτηθείς για το ζήτημα που δημιουργείται και την κατάληψη ελληνικού εδάφους, ο Υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση:«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Η χλιαρή αντίδραση και η ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ (το απόγευμα τελικά) το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε, ότι με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια έχει προβεί σε διάβημα, αρκετά καθυστερημένα, όμως, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται τουλάχιστον δύο μέρες στο ελληνικό έδαφος. Στρατιωτικές πηγές, πάντως, σχολιάζουν, ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ επίμονη σε επίπεδο ρητορικής, αλλά απολύτως υποχωρητική στην πράξη, όπως φανερώνει η υπόθεση του Μελισσοκομείου. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν πολύ πιο σκληρές εκφράσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και μιλούν για ρήγμα στο φρόνημα του Στρατού στην περιοχή. 

Δεν έχει ξεχαστεί, άλλωστε, η υπόθεση του Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία είχε εισέλθει το Φεβρουάριο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την ελληνική κυβέρνηση  να υποστηρίζει αρχικά, ότι αποχώρησε, ενώ δεν είχε συμβεί και στη συνέχεια ότι «οι άνεμοι έσπρωξαν το πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» προκαλωντας θυμηδία σε στρατιωτικούς αναλυτές. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρξει άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων

Για τα γεγονότα στον Έβρο εξέδωσαν κοινή δήλωση οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα, για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: 

«Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση, για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή. Θεωρεί, ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί, ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr