25 Μαΐ 2020

Η δίκαια αγανάκτηση της Ερμιονίδας


Tόσες ημέρες γράφουμε. Παρακολουθούμε την Ερμιονίδα με την περιπέτειά της. Στηρίζουμε την δημοτική αρχή γιατί κατά ένα περίεργο τρόπο από την αρχή είχε μια αυθεντικότητα και στην πορεία όλο το δίκιο με το μέρος της. 

Το φωνάζει εδώ και εβδομάδες ο δήμαρχος.
 Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Και αναστατώθηκαν ακόμα περισσότερο από τον εντοπισμό νέου κρούσματος κορονοιού, λίγες ώρες μετά την λήξη της καραντίνας, στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί πρόσφυγες. 
Μαθαίνουμε πως ο αρμόδιος Υπουργός, Νότης Μηταράκης  είχε χαρακτηρίσει ως ακατάλληλη αυτή την δομή και είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση της.
Αλλά ουδείς μπορεί να πιστέψει κάτι. Όλοι έχουν πειστεί πως πρέπει να κινητοποιηθούν .Όπως και σήμερα. 
Ποιος μπορεί να μην τους δικαιολογήσει; 
Ξεκινά  η τουριστική σεζόν και απειλείται η οικονομία της περιοχής..

Την ώρα που τα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους μετά από περισσότερους από δύο μήνες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια ελληνικής γης, ολόκληρη η περιοχή και οι κάτοικοί της βρίσκονται στη δίνη μιας αδικαιολόγητης έκθεσης στην πανδημία.

Κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες της Ερμιονίδας βγήκαν ήδη στον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι διότι στην δομή που έπρεπε να είχε ήδη εκκενωθεί, παρουσιάστηκε νέο κρούσμα, λίγες ώρες αφότου οι διαμένοντες σε αυτήν βγήκαν από την καραντίνα.



Θυμίζουμε πως στην δομή, στις 21 Απρίλιου, επί συνόλου 470 προσφύγων και μεταναστών, είχαν εντοπιστεί 153 κρούσματα.  Οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Με τη λήξη της καραντίνας, στις 21 Μαΐου δεν ακολούθησε καμία επανεξέταση των φιλοξενουμένων στην δομή και παρότι λίγες ώρες μετά εμφανίστηκε νέο κρούσμα, όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και ζουν στην ίδια δομή, κινούνται στην περιοχή, χωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ακριβώς ο εντοπισμός του νέου κρούσματος, το βράδυ της Παρασκευής. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ήδη έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα Ναυπλίου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Αδριανός, όσο και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης.

Ο Γιάννης Αδριανός ρωτά, μεταξύ άλλων, «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της εν λόγω δομής φιλοξενίας και τη μεταφορά της εκτός Αργολίδας, δεδομένου του ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή διαπίστωσε την ακαταλληλότητά της;».

Ο Ανδρέας Πουλάς τονίζει ότι «το επιπλέον υγειονομικό προσωπικό που διατέθηκε στη δομή ανακλήθηκε και αποχώρησε καθώς όπως κατήγγειλαν γιατροί και νοσηλευτές δέχθηκαν απειλές από μεγάλες ομάδες φιλοξενούμενων προσφύγων μεταναστών, δίνοντας την εντύπωση ότι η εν λόγω δομή λειτουργεί ανεξέλεγκτα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια. Είναι στις προθέσεις σας η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή όχι ασύλου των φιλοξενούμενων, ώστε να παύσει η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής το συντομότερο δυνατόν;».

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ερμιονίδα. 
Χωρίς κανέναν επανέλεγχο, οι πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, εικόνες που μεταδίδονται παντού, ως ανασταλτικός παράγοντας για την απόφαση τουριστών να επισκεφθούν μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

Οι βουλευτές, αλλά και όλοι οι φορείς στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα του τουρισμού στην περιοχή, που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους επαγγελματίες, αλλά και τους κατοίκους. Η περιοχή είναι πόλος έλξης για πολλούς διάσημους του διεθνούς τζετ σετ κάθε καλοκαίρι και οποιαδήποτε ανησυχία προκληθεί μπορεί να αμαυρώσει αυτή την καλή εικόνα.