18 Μαρ 2020

Τσιόδρας: H επιδημία υποκαταγράφεται. Εκτιμάται πως τα κρούσματα ίσως είναι 3.000


Στην «αντεπίθεση» επιχείρησε να περάσει ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τις σοβαρές αντιδράσεις που καταγράφονται στην επιστημονική κοινότητα για τη στρατηγική κρατικών φορέων στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, κυρίως...


όσον αφορά τον πολύ μικρό αριθμό των διαγωνιστικών τεστ, που δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες, που κάνουν πολύ μικρό και διαρκώς συρρικνούμενο αριθμό διαγωνιστικών τεστ για τον κορωναϊό, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αντιδραστήρια και τα τεστ γίνονται με το «σταγονόμετρο», παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενίσχυση των ελέγχων, όπως επισημαίνουν καθηγητές λοιμωξιολογίας και ειδικοί στις επιδημίες. Τονίζουν, μάλιστα, πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πλασματικός και πως η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη μη καταγραφή των κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη της διασποράς, όπως συνέβη και στην Ιταλία. 

Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Τσιόδρας, αν και χαρακτήρισε «fake news» τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μεγάλης διασπορά της νόσου, αλλά και την κριτική για τα ελάχιστα τεστ, στη συνέχεια παραδέχθηκε, πως τα νούμερα που ανακοινώνονται, δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό μέγεθος της επιδημίας, η οποία όπως είπε «υποκαταγράφεται». 
«Σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται», πρόσθεσε. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε για πρώτη φορά, πως η ειδική ομάδα στατιστικής που εργάζεται με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί, εκτιμά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ 2.000 και 3.000: «Εμείς χρησιμοποιούμε και μαθηματικά μοντέλα, στα οποία δουλεύει ειδική ομάδα στατιστικής. Η εκτίμηση αυτής της ομάδας είναι, πως έχουμε 2.000 με 3.000 περιστατικά τον πληθυσμό, αλλά με αρκετή αβεβαιότητα».

Απαντώντας στη μη επιλογή του μοντέλου μαζικού ελέγχου των κρουσμάτων και το παράδειγμα της Νότιας Κορέας ή της Γερμανίας, ο κ. Τσιόρδας είπε, ουσιαστικά, πως η Νότια Κορέα έχει υλικά, μέσα και προσωπικό που η Ελλάδα δεν διαθέτει. Επιπλέον, επικαλέστηκε επίσης τον κίνδυνο πανικού αλλά και την αντίθεση των ελληνικών αρχών στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων. «Φανταστείτε για παράδειγμα με τέντες έξω από κτίρια, με θετικά κρούσματα, να γίνεται έλεγχος. Θα δημιουργούσε περαιτέρω πανικό». Λέγοντας πως τελικά και στη Νότια Κορέα από τόσες χιλιάδες ελέγχους μόλις το 3% βγαίνει θετικό, είπε: «Πόσο θα κρατήσει η στρατηγική τους. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει, πως η διακοπή της στρατηγικής τους δεν θα οδηγήσει σε έξαρση της επιδημίας στη χώρα τους και θα πρέπει να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου υπάρξει η διάθεση κάποιου εμβολίου ή κάποιου φαρμάκου».

«Υπάρχουν επίσης και κατάφωρες παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, ώστε να εφαρμοστεί αυτή στρατηγική. Η απάντηση σε όλους όσους ασκούν κριτική, καλόπιστη πιστεύουμε, είναι πως στη χώρα μας ο έλεγχος γίνεται μόνο για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς και έχουν υιοθετηθεί από τον ΕΟΔΥ». Τόνισε, πάντως, πως «περιμένουμε περισσότερα κρούσματα» και ότι «σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα - ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr