2 Μαρ 2020

Ο Ερντογάν «ανοίγει τις πόρτες» και η Frontex προειδοποιεί για μαζικές ροές προς την Ελλάδα


Σύμφωνα με εσωτερική εμπιστευτική έκθεση της Frontex, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt, τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που θα προσπαθήσουν να περάσουν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε προς...


τους Ευρωπαίους ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές, θα πρέπει τώρα τώρα να μοιραστείτε αυτό το φορτίο».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, που επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής Die Welt, εσωτερική εμπιστευτική έκθεση της Frontex αναφέρει, ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ.

«Θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε το κύμα μαζικών ροών των ανθρώπων, που έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό περιμένουν, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση προς τα σύνορα, ακόμα και στην περίπτωση που οι τουρκικές Αρχές επιχειρήσουν να αποτρέψουν τις προσπάθειες των ανθρώπων να περάσουν τα σύνορα».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Frontex στην Deutsche Welle, την Κυριακή δέχθηκαν αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου «να ξεκινήσουν μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά της σύνορα». Παράλληλα, ισχυρίστηκε, πως «ψάχνουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προσφέρουμε στην Ελλάδα την κατάλληλη υποστήριξη, όσο πιο σύντομα γίνεται».

«Οι πόρτες άνοιξαν, μοιραστείτε το φορτίο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε, ότι η Τουρκία «για πολύ καιρό τηρούσε τη συμφωνία με την ΕΕ και εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, χωρίς να βλέπει από την άλλη πλευρά, να τηρεί το δικό της κομμάτι της συμφωνίας».

Παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, ο Ερντογάν τόνισε, ότι η Τουρκία είναι πλέον αποφασισμένη, να ανοίξει τα σύνορα της. Θέλοντας να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ, επανέφερε στο προσκήνιο την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και άφησε αιχμές για τη στάση της Ένωσης.

«Οι πόρτες είναι ανοιχτές, θα πρέπει τώρα να μοιραστείτε αυτό το φορτίο. Είμαστε αποφασισμένοι, πάλι να απογοητεύσουμε, αυτούς που προσπαθούν μέσω της Συρίας να πετύχουν εκεί που απέτυχαν στις 15 Ιουλίου». Δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ, ενώ προανήγγειλε συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο Της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου, αρκέστηκε να δηλώσει, πως «θα εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και ελπίζω ότι θα πετύχουμε την εκεχειρία ή κάποια άλλα βήματα και θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τη δουλειά».


ΠΗΓΗ: thepressproject.gr