17 Μαρ 2020

Και πέμπτος νεκρός από τον κοροναϊό στην Ελλάδα


Aκόμη ένας ασθενής κατέληξε σήμερα από κοροναϊό κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα σε πέντε. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στην τακτική επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας...


ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα νέα κρούσματα είναι 35 και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνουν τα 387

Από τους 70 ασθενείς που νοσηλεύονται οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. 
Επίσης 60 από τα κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής. 


Συνολικά έχουν γίνει έλεγχοι σε 4900 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού. Οι νοσηλευμένοι στις εντατικές είναι όλοι οι άνδρες με τη μέση ηλικία να είναι στα 69 έτη. Η δε μέση ηλικία των ατόμων που κατέληξαν ήταν 68 ετών. Ήταν και πάλι όλοι άντρες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο ασθενής που κατέληξε είχε, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις, σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο φτάνουν τις 190.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 7.500. 


Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ειδικά τεστ για τα οποία υπογράμμισε ότι γίνονται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική, όπως τόνισε παραμένει ο περιορισμός κατ' οίκον των ελαφρών περιπτώσεων με κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους και ταυτόχρονη επικοινωνία με τον γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου που μπορεί να είναι αρνητικός ιδίως στην περίοδο επώασης. 

Ο έλεγχος της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων με θετικό έλεγχο όπως και με ιχνηλάτιση των επαφών τους και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Όπως τόνισε, ο Σωτήρης Τσιόδρας για κάθε πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ από πίσω είναι άλλοι 95, οι οποίοι έχουν στο 80% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10% - 15% των περιπτώσεων μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν, χθες, από το Imperial College για την επιδημία στην Ουχάν και της επαρχίας Χουμπέι έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω είναι ακόμη λιγότερο κι έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που το δείχνουν αυτό.