3 Μαρ 2020

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων παρουσιάστηκε στους δημάρχους της Πελοποννήσου - Πότε ξεκινά και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν


Ενημέρωση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά την συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Να τονίσουμε πως είχε προηγηθεί...


επίσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπείας του ΦΟΔΣΑ στα Ιωάννινα για να δει απο κοντά τη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. 

Παρόντες από την ΤΕΡΝΑ ήταν ο κ. Αγραφιώτης., ο project manager του έργου της Πελοποννήσου κ. Χαραλαμπίδης, ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Πασχάλης και η Νομικός κα. Στράτζια.


Το έργο αφορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 200.000 τόνων.

Προβλέπει πέντε σημεία παραλαβής και υποδοχής και απόβλητων. 
Ένα σε κάθε νομό της Περιφέρειας.
Σε Αργολίδα κα Κορινθία προβλέπονται σταθμοί Μεταφόρτωσης και τα απορρίμματα θα οδηγούνται στη μονάδα της Παλαιόχουνης.

Τα απορρίμματα θα  οδηγούνται σε επεξεργασία σε τρεις μονάδες, όσον αφορά τα σύμμεικτα και άλλες τρεις μονάδες βιολογικής επεξεργασίας των προδιαλεγμένων οργανικών.


Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει 24 μήνες κατασκευαστική περίοδο, με έναρξη τους προσεχείς μήνες. 

Στόχος το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι μονάδες να είναι σε πλήρη λειτουργία. 
Η σύμβαση προβλέπει το 10ο μήνα από την έναρξη κατασκευής να διατεθούν στους δήμους βασικές υποδομές  για να υπάρξει αποσυμφόρηση του προβλήματος. 

Θα παραλαμβάνονται απορρίμματα, θα υπάρχει μια βασική επεξεργασία και μια ασφαλή διάθεση. Αυτή είναι η μεταβατική διαχείριση και θα διαρκέσει 14 μήνες. Η σύμβαση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ. 
Όλα αυτά ισχύουν από τη στιγμή που τεθεί η σύμβαση σε ισχύ.


Τα τέλη εισόδου έχουν δυο βασικές τιμές, η πρώτη κλίμακα ως 150.000 τόνους που είναι 80,5 ευρώ και από 150-200.000 ευρώ που είναι 35 ευρώ, που σημαίνει μεσοσταθμικό κόστος 69 ευρώ.

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι 600 κατά τη διάρκεια της κατασκευής και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Το ερώτημα έθεσε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ κ. Αγραφιώτης απάντησε ότι «θα υπάρξει έλεγχος στην πηγή για το αν γίνει προσπάθεια μη συμβατικά απόβλητα, όπως ραδιενεργά απόβλητα ή μπάζα. Πρέπει να κάνετε όσο μεγαλύτερη ανακύκλωση μπορείτε. Περιμένουμε απορρίμματα κοντά στους 300.000 τόνους, διότι στην Ήπειρο που έχει το μισό πληθυσμό από την Πελοπόννησο και το 1/5 των ξενοδοχείων, παράγονται 125.000 τόνοι σκουπιδιών.»

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΗΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ»

Μετά από ερώτηση του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλου, ο κ. Αγραφιώτης απάντησε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τον ΦΟΔΣΑ από την έναρξη λειτουργίας του έργου και μετά. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε, θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα για να απαλλάξουμε την περιοχή από δεματοποιημένα και συγκεντρωμένα σκουπίδια, στο μέτρο της τεχνικής μας δυνατότητας».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ»

Μετά από ερώτηση του Νίκου Γόντικα, ο κ. Αγραφιώτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για καύση και πως όλα όσα ακούστηκαν από τη ΔΕΗ αφορά άλλο έργο και όχι το έργο ΣΔΙΤ που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο.

kalimera arkadia.gr