29 Οκτ 2015

Και πάλι οι μαστογραφίες στο στόχαστρο


Νέα ερωτήματα εγείρονται, ξανά, για τις μαστογραφίες. Όπως φαίνεται από νέα μελέτη, η εξέταση "δεν πιάνει" τους καρκίνους, πριν από τη μετάσταση

Μετά τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικήςε Εταιρίας να ξεκινούν...


 οι περισσότερες γυναίκες τις μαστογραφίες στα 45 χρόνια της ηλικίας και τον σάλο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μία νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, έρχεται να ταράξει, εκ νέου, τα νερά.

Όπως υποστηρίζει, η απεικονιστική εξέταση και η έγκαιρη ανίχνευση των όγκων δεν προλαμβάνουν τις πιο επικίνδυνες μορφές της ασθένειας, προτού, δηλαδή, γίνουν οι μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Η διαπίστωση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι την υπογράφουν τρεις εξέχοντες ειδικοί σε θέματα καρκίνου, οι οποίοι, μάλιστα, βάσισαν την άποψή τους σε στατιστικές από το 1970 ακόμη.

Πέρα από τις διαφορετικές γνώμες μεταξύ των επιστημόνων, όλα αυτά προκαλούν άγχος και αναστάτωση σε εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς μέχρι τώρα ξέραμε ότι η μαστογραφία είναι μία από τις πιο σπουδαίες ιατρικές εξετάσεις, που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της πρόληψης. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, παρότι οι μαστογραφίες είναι, πλέον, ευρέως διαδεδομένες, οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού, που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έχουν μείνει σταθεροί μετά το 1975. Επίσης η μέση ηλικία, που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο, έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια, άλλη μία ένδειξη ότι οι επικίνδυνοι καρκίνοι δεν εντοπίζονται νωρίτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Gilbert Welch, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Dartmouth, εξήγησαν ότι η μαστογραφία συνήθως βοηθά στην ανίχνευση των λιγότερο επιθετικών και θανατηφόρων καρκίνων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εξίσου με τους επιθετικούς καρκίνους, που προορίζονται εξ' αρχής να γίνουν μεταστατικοί.

"Πρόκειται για ένα debate που σίγουρα μπερδεύει τις γυναίκες" παραδέχτηκαν οι εξέχοντες καθηγητές. "Στ' αλήθεια, όμως, πρόκειται μια "διόρθωση", που αφορά στην επαγρύπνηση για τα ρίσκα και τα πλεονεκτήματα, που έχει η μαστογραφία για διαφορετικές ομάδες γυναικών. Όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακούγαμε μόνο για τα οφέλη της εξέτασης" είπε χαρακτηριστικά ο Gilbert Welch. "Οι απεικονιστικές εξετάσεις μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί να εντοπιστεί έργκαιρα ο καρκίνος σε αρχικό στάδιο, οπότε είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή του. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι ο καρκίνος εμφανίζεται πάντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αναπτύσσεται και μετά διασπείρεται. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε η μαστογραφία θα μείωνε τα ποσοστά των προχωρημένων καρκίνων του μαστού. Κι αυτό δεν έχει συμβεί".

Η νέα μελέτη αναδεικνύει τους περιορισμούς της μαστογραφίας και λέει ότι κάποιοι καρκίνοι μαστού είναι, ήδη, "συστημικοί" ή διασπείρονται ευρέως από την αρχή, οπότε ο έγκαιρος εντοπισμός τους έχει περιορισμένα οφέλη.

"Η μαστογραφία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει αυτούς τους κακούς καρκίνους, που θα κάνουν μεταστάσεις σε πρώιμο στάδιο. Αυτό δε σημαίνει ότι η μαστογραφία δε βοηθά στους λιγότερο επιθετικούς καρκίνους, αλλά αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν θανάτους" είε ο επικεφαλής της μελέτης

Ο καθηγητής Barnett Kramer, από το National Cancer Institute, δήλωσε ότι η εν λόγω έρευνα δείχνει τους περιορισμούς της μαστογραφίας.

Η κατάσταση είναι διαφορετική όσον αφορά στην απεικόνιση του καρκίνου του προστάτη. Τα περιστατικά προχωρημένου σταδίου έχουν ελαττωθεί στο μισό από τότε που η απεικόνιση με την εξέταση PSA άρχισε να γίνεται ευρέως γύρω στο 1988. Επιπλέον έχει πέσει και η μέση ηλικία, στην οποία οι άνδρες διαγιγνώσκονται, από τα 72 στα 70 χρόνια της ηλικίας.