27 Ιαν 2020

Παγκόσμια συγκίνηση για το χαμό του μυθικού Κόμπε Μπράιαντ

Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό με την τραγική κατάληξη που είχε ο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια.


Όπως μεταδίδει το TMZ Sports, που πρώτο μετέδωσε την είδηση, ο 41χρονος Μπράιαντ ταξίδευε με τουλάχιστον άλλα οκτώ άτομα, με το ιδιωτικό του ελικόπτερο. Στο ελικόπτερο επέβαινε και η 13χρονη κόρη του, η οποία επίσης βρήκε τραγικό θάνατο. 


Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Λος Άντζελες. Ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, τύπου Sikorsky S-76, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αεροπορίας.

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος θρηνεί για τον πρόωρο χαμό του Κόμπε Μπράιαντ που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Πολλοί συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Black Mamba».


Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του — και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ποιος ήταν ο Κόμπε
Ο Κόμπε Μπράιαντ αποχώρησε από τον μαγικό κόσμο του NBA με πέντε δαχτυλίδια πρωταθλητή, δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδα, δύο βραβεία MVP σε τελικούς και ένα σε κανονική περίοδο και τέσσερα σε All Star Game. 

Είχε μπει έντεκα φορές στην καλύτερη πεντάδα και εννέα στην κορυφαία αμυντική πεντάδα, ενώ είχε πάρει ένα βραβείο σε διαγωνισμό καρφωμάτων.

Ήταν ένας μπασκετμπολίστας προικισμένος, ο οποίος, παρά τις ιδιορρυθμίες και τα μπλεξίματά του, έγινε ένας από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους του αθλήματος, αλλά και το NBA όπως το αγαπήσαμε. Ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της προηγούμενης γενιάς, άξιος συνεχιστής των ιερών τεράτων της δεκαετίας του 1980 και 1990 με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το μπάσκετ.

Γεννημένος στις 23 Αυγούστου 1978 στη Φιλαδέλφεια ο Κόμπι Μπράιαντ συνδέθηκε όσο λίγοι με τους λαμπερούς Λέικερς του Λος Άντζελες. Η ομάδα που κάποτε μεσουρανούσε με τους Μάτζικ, Καρίμ κλπ και αναζητούσε έναν νέο ηγέτη που θα την φέρει ξανά στην κορυφή.

Ο Κόμπε ήρθε στην ομάδα το 1996, απευθείας από το Λύκειο, και έμελλε να γίνει το σημείο αναφοράς για τα επόμενα 20 χρόνια. Μαζί με τον «Διόσκουρό» του Σακίλ Ο' Νιλ και τον «επιστήμονα» Φιλ Τζάκσον έφεραν τους Λέικερς ξανά στην κορυφή και έφεραν μια νέα εποχή σόουταιμ στο Λος Άντζελες. Μαζί δημιούργησαν μια αχτύπητη ομάδα, η οποία πέτυχε το περίφημο three peat τις σεζόν 2000, 2001 και 2002. Ο Κόμπε κατέκτησε, άλλα δύο πρωταθλήματα με τους Λέικερς, το 2009 και το 2010.

Ήταν κάτοχος αναρίθμητων ρεκόρ, ωστόσο, αναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του καταγράφηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2006. Εκείνο το βράδυ σκόραρε 81 πόντους εναντίον των Τορόντο Ράπτορς που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μετά τους 100 που είχε πετύχει ο θρύλος, Γουίλτ Τσάμπερλεν.
Η λαμπερή καριέρα του Κόμπε, πάντως, είχε και τις σκοτεινές στιγμές της, ιδιαίτερα όταν έγινε πρωτοσέλιδο όχι για τις επιδόσεις του, αλλά για τις κατηγορίες πως βίασε μια υπάλληλο ξενοδοχείου στο Κολοράντο.

Η γυναίκα των κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχαν ερωτική συνεύρεση, αλλά όχι πως τη βίασε, ωστόσο η υπόθεση δεν πήγε ποτέ σε δίκη. Το 2004 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, καθώς η ενάγουσα αρνήθηκε να καταθέσει. Η ίδια έκανε ανεξάρτητη μήνυση στον Κόμπε με την υπόθεση να κανονίζεται εκτός αιθουσών.

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, εκτός από την αγωνιστική παρακμή των Λέικερς, ήρθαν και αρκετοί τραυματισμοί που τον άφησαν αρκετά πίσω με αποτέλεσμα, το Νοέμβριο του 2015, να ανακοινώσει αυτό που όλοι ψιθύριζαν, την αποχώρησή του από τα παρκέ. Και το έκανε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, γράφοντας μια επιστολή προς το ίδιο το... μπάσκετ και συγκλονίζοντας τους φίλους του αθλήματος.

Σοκαρισμένοι με τον τραγικό θάνατο
Όπως ήταν φυσικό, η είδηση του θανάτου του Κόμπε προκάλεσε σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο, με βετεράνους αλλά και ενεργούς παίκτες, καθώς και προπονητές μπάσκετ, να είναι από τους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους. 

efsyn.gr