11 Ιαν 2020

«Εθνικό καθήκον» η... «ευεργεσία» στο κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού


Την ώρα που τα κονδύλια για τη δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα περικόπτονται ξανά και ξανά, η κυβέρνηση προχωρά στην επιχορήγηση Θεολογικής Σχολής στις ΗΠΑ με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του τέως υφυπ. Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιδιωτικό κολέγιο που υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ιστορικό οικονομικής κακοδιαχείρισης. 


«Η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους, να επενδύσει στο μέλλον του ελληνισμού στις ΗΠΑ. Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού της, να επιχορηγεί με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο τη Θεολογική Σχολή, ένα κρίσιμης σημασίας ίδρυμα για το μέλλον της ομογένειάς μας» πανηγυρίζει στο twitter ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και δικαίως, αφού ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας είναι αυτός, που εισηγήθηκε και προώθησε τη χορηγία το σύντομο διάστημα που θήτευσε ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ορθόδοξων Εκκλησιών της Διασποράς, όπως διαβάζουμε στον ιδιοκτησίας του «Εθνικό Κήρυκα».

Πρόκειται για την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τακτική οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Τονίζεται, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής, που η Ελλάδα κάνει μία τόσο μεγάλη και καθοριστικής σημασίας κίνηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη “σωτηρία” της Σχολής» γράφει το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ από τα χείλη του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου πληροφορηθήκαμε, ότι η οικονομική ενίσχυση θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ από πέρυσι.

Δηλαδή, μιλάμε για ένα σωσίβιο 4 εκατ. δολαρίων, που θα παράσχει το ελληνικό κράτος στην περίπου χρεοκοπημένη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς η σχολή λειτουργεί υπό την αιγίδα της. Το εν λόγω ίδρυμα, που προσιδιάζει σε ιδιωτικό κολέγιο, εδώ και μερικά χρόνια έχει περιέλθει σε οικονομική δυσχέρεια λόγω κακοδιαχείρισης και έχει τεθεί σε καθεστώς διετούς δοκιμαστικής επιτήρησης (probation) από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν επισημάνει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας της λόγω των τεράστιων οικονομικών ελλειμμάτων.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού (Hellenic College and Holy Cross Greek Orthodox School of Theology) αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη των εκπαιδευτικών κέντρων «πανεπιστημιακού επιπέδου», όπως αναφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην ιστοσελίδα της, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί τόσο η εν λόγω σχολή όσο και το Ελληνικό Κολέγιο.

Και τα δύο ιδρύματα δίνουν έμφαση κυρίως στις θεολογικές σπουδές και είναι «ανεγνωρισμένα υπό των αμερικανικών εκπαιδευτικών αρχών, ως και υπό του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ως ισότιμα προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος», σύμφωνα πάντα με την ηλεκτρονική σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Αλλά ήταν οι ίδιες αυτές αμερικανικές εκπαιδευτικές αρχές που τον περασμένο Μάρτιο, με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του κολεγίου και της σχολής, προειδοποιούσαν για το επισφαλές μέλλον τους τόσο από οικονομικής όσο και από ακαδημαϊκής άποψης. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού για επιχορήγηση Θεολογικής Σχολής στις ΗΠΑ με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο προκαλεί αντιδράσεις, με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, να διαμαρτύρεται έντονα για την «ευεργεσία» και πηγές της κυβέρνησης να μιλούν για «εθνικό καθήκον».

«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της "ευεργεσίας" του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλ. φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό - ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019», σχολιάζει ο Νίκος Φίλης.

Συνεχίζοντας, εκτιμά, ότι «προφανώς για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ, από τις σπουδές χιλιάδων Ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας. Άλλη μια απόδειξη του... επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Τι απομένει λοιπόν στους Έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες; Να κάνουν το σταυρό τους;».

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ακόμη, ότι το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, «η οποία συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους δεκάδων εκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου. Επίσης, καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε με κριτήριο τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Απάντηση Μαξίμου 

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στον Νίκο Φίλη, υποστηρίζοντας: «Η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Φίλης».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr