3 Φεβ 2017

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει λύσεις


Ενώ θεριεύουν τα αδιέξοδα των δυτικών κοινωνιών και κανείς δεν σκέφτεται να κάνει κάτι για αυτό (αντιθέτως, όλοι κατηγορούν τους άλλους), ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στο BBC και έκανε τις προτάσεις του για έξοδο από την παγκόσμια κρίση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την ανάγκη ενός «New Deal» ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.


 Επίσης, τόνισε, πως η υποαπασχόληση και η ανεργία [αποτελέσματα της λιτότητας και της ανεπιθύμητης μετανάστευσης (εξαιτίας της συγκέντρωσης αξιοπρεπών θέσεων εργασίας σε μικρές περιοχές)] φουντώνουν τον εθνικισμό και το ρατσισμό σε πολλές δυτικές χώρες.

Αντίθετος και με την παγκοσμιοποίηση και με τον οικονομικό προστατευτισμό, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την ανάγκη να θεσμοθετηθεί, παγκοσμίως, το δικαίωμα στο βασικό εισόδημα.

Είπε ακόμα πως (με την αυτοματοποίηση της εργασίας και την απώλεια θέσεων εργασίας) ένα μέρος του πλούτου που παράγεται από τις μηχανές, θα πρέπει να αποδίδεται στους πολίτες (σ.σ. Για την ανάγκη να υπάρξει βασικό εισόδημα έχω γράψει πάρα πολλές φορές, ενώ για την αυτοματοποίηση έγραψα: «Αφού οι μεγάλες εταιρείες αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους από τις απολύσεις, θα πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία μέρος από αυτά τα κέρδη, που οφείλονται σε αυτούς που απολύθηκαν»).

Είναι σοφές και ψύχραιμες οι απόψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, γιατί αναφέρονται στη λύση του προβλήματος, που προκαλεί η αυτοματοποίηση και η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας αλλά και η τεράστια μετανάστευση.

Το βασικό εισόδημα και η επιστροφή στην κοινωνία και στους πολίτες ενός μέρους από τον πλούτο που παράγουν οι μηχανές είναι μονόδρομος.

Βέβαια, απαιτείται μια παγκόσμια σύσκεψη για το θέμα και γενναιότητα εκ μέρους των ελίτ του πλανήτη.

Δεν είμαι σίγουρος, πως ξαφνικά οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ελίτ (που διακρίνονται για την απληστία τους) θα σκεφτούν το κοινό καλό της ανθρωπότητας.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τον καπιταλισμό σε σοσιαλισμό.

Πάντως, αυτή μοιάζει να είναι η μόνη λύση, για να αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.

Ενώ άλλοι σκοτώνονται για τον Ντόναλντ Τραμπ, την Μαρίν Λε Πεν, τους ακροδεξιούς και τους ρατσιστές, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει ψύχραιμα για τα αίτια της ανόδου του εθνικισμού και του ρατσισμού, και προτείνει λύσεις για την ανθρωπότητα.

Αν δεν δοθούν λύσεις, τα χειρότερα για την ανθρωπότητα έρχονται.







ΠΗΓΗ: pitsirikos.net