20 Ιαν 2017

"Εξωγήινος" Ρότζερ Φέντερερ!


Με την εξωπραγματική εμφάνιση του Ρότζερ Φέντερερ κόντρα στον Τόμας Μπέρντιχ σημαδεύτηκε η πρώτη μέρα του τρίτου γύρου του Αυστραλιανού Όπεν, ενώ άνετα προχώρησαν και οι Αντι Μάρεϊ και Αντζελίκ Κέρμπερ!



Την Πέμπτη ήρθε ο σοκαριστικός αποκλεισμός του Νόβακ Τζόκοβιτς από τον δεύτερο μόλις γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, την Παρασκευή είδαμε τον Ρότζερ Φέντερερ, να καθαρίζει σαν αυγό τον Τόμας Μπέρντιχ σε μόλις μιάμισι ώρα αγώνα και άντε να πείσεις τους φίλους του RF, ότι ο "Βασιλιάς" δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες, να κερδίσει τη φετινή διοργάνωση!

Ο Ελβετός ήταν απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ καθ'όλη τη διάρκεια του αγώνα του, με τον ανήμπορο να αντιδράσει Τσέχο. Και μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που βαδίζει για τα 36 του χρόνια...

Στα υπόλοιπα της ημέρας, οι Αντι Μάρεϊ και Αντζελίκ Κέρμπερ συνέχισαν "στο ρελαντί" την πορεία τους στο τουρνουά, ενώ ο Στάνισλας Βαβρίνκα και ο Τζο-Γουίλφριντ Τσονγκά μόχθησαν πολύ, αλλά πήραν και αυτοί το εισιτήριο για τους "16".

Επιστρέφοντας στον Μαέστρο, όλοι όσοι πήγαν στη Rod Laver Arena ή παρακολούθησαν τον αγώνα από κάποιον δέκτη, ήταν θεατές μιας ακόμα τρομερής παράστασης του αγέραστου Ροτζ!

Και αν δεν είχε πείσει ιδιαίτερα στους δύο πρώτους γύρους, κάτι απόλυτα λογικό μιας και είχε αγωνιστική αποχή έξι μηνών, το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο πρώτο crash tesh της χρονιάς, το οποίο όχι μόνο πέρασε με επιτυχία αλλά ... αρίστευσε!

Μέσα σε μιάμισι ώρα αγώνα (!) το ματς τετέλεσται, με τον Ελβετό να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος από την αρχή μέχρι το τέλος και να κερδίζει με 6-2, 6-4, 6-4 έναν Μπέρντιχ, που, μεταξύ μας, με τον Φέντερερ να πιάνει τέτοια στάνταρντ απόδοσης, δεν είχε την παραμικρή ελπίδα.

Σερβίς, forehand αλλά ιδιαίτερα και αναπάντεχα το backhand του Φεντ ήταν σε πολύ μεγάλα κέφια όπως και τα επίπεδα ενέργειάς του, καθώς δείχνει φρεσκότερος από ποτέ! Η καλή του ψυχολογία είναι εμφανέστατη και στις συνεντεύξεις τύπου που δίνει μετά τους αγώνες, καθώς φαίνεται, πλέον, απαλλαγμένος από το άγχος και την υποχρέωση της νίκης, να παίζει για το "παιχνίδι" και απ'ότι φαίνεται λειτουργεί ευεργετικά για αυτόν!
Επόμενος αντίπαλος και νέο δυνατό τεστ για τον κάτοχο του τίτλου το 2010, ο Κέι Νισικόρι, ένα "πολύ καλό παιδί", όπως τον χαρακτήρισε.

Μπορεί ο "Βασιλιάς" να ξαναπιάσει τέτοιο επίπεδο τένις κόντρα σε έναν δεινό και πολύ νεότερο baseliner;

Ο Ιάπωνας, όπως αναμενόταν, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να πετάξει έξω από τον τουρνουά τον Λούκας Λάτσκο με straight sets νίκη, 6-4, 6-4, 6-4.

Πλέον, πάει για τον πρώτο του αγώνα Major κόντρα στον Φεντ, σε μια επιφάνεια που του ταιριάζει, απέναντι σε έναν παίκτη που έχει κερδίσει δύο φορές σε έξι αναμετρήσεις.

Όμως, θα πρέπει να ελπίζει σε μια πτώση στην απόδοση του Φέντερερ σε σχέση με όσα είδαμε στον αγώνα με τον Μπέρντιχ.

Ο νικητής του ζευγαριού αυτού, σε κάθε περίπτωση, πάει για τον bloackbuster προημιτελικό, λογικά, με τον Άντι Μάρεϊ. Ο Σκωτσέζος ξεπέρασε το εμπόδιο ακόμη ενός big server για πολλοστή φορά στην καριέρα του.

Το σερβίς και το forehand του Αμερικανού δεν προβλημάτισαν τον Βρετανό, που χωρίς να σπαταλήσει πολύ κόπο και ενέργεια, συνέχισε χωρίς να χάσει σετ στη διοργάνωση ακόμα, μετά τη νίκη του με 6-4, 6-2, 6-4 επί του Big Sam.
Με τον serve and volleyer Μίσα Ζβέρεφ τίθεται αντιμέτωπος ο Muzza, με τον μεγάλο αδερφό του Αλεξάντερ Ζβέρεφ να κάνει το τουρνουά της ζωής του.

Ο Μίσα διάγει δεύτερη νιότη τους τελευταίους μήνες και προκρίνεται για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τέταρτο γύρο Slam μετά την ελεγχόμενη επικράτησή του επί του Μαλέκ Γιατζίρι στα τέσσερα σετ.

Ο Σταν συνεχίζει, παρότι ιδρώνει πάρα πολύ...

Ο Ελβετός, όπως και στον πρώτο γύρο κόντρα στον Κλιζάν, συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τον ποιοτικό Βίκτορ Τροίτσκι, αλλά και πάλι βγήκε νικητής, σε ένα τουρνουά που σφυρηλατεί με αυτές τις νίκες την champion ψυχολογία του.

Ο κάτοχος της διοργάνωσης το 2014 αν και έχασε το πρώτο σετ με 6-3, πήρε τα επόμενα τρία με 6-2, 6-2, 7-6(7) και συνεχίζει την εξαιρετική πορεία που έχει την τελευταία τετραετία σε Slam.
Αντίπαλός του στον τέταρτο γύρο; Η ήρεμη δύναμη του παγκόσμιου τένις και μία από τις πιο ευγενείς φυσιογνωμίες στο τουρ, ο Αντρέας Σέπι, που ξεπέρασε την κούραση από τον πεντάσετο αγώνα κόντρα στον Νικ Κύργιο, για να επιβληθεί  στα τέσσερα σετ του Στιβ Νταρσίς.

Τέλος, στον ενδιαφέροντα αγώνα ανάμεσα σε δύο φύσει επιθετικούς παίκτες, τον Τζο-Γουίλφριντ Τσονγκά και τον Τζακ Σοκ, ο Γάλλος ήταν αυτός που βγήκε νικητής σε έναν πολύ κλειστό αγώνα με 7-6(4), 7-5, 6-7(8), 6-3.

Για όγδοη φορά στην καριέρα του θα φτάσει σε τέταρτο γύρο στο Melbourne Park και έχει καλές πιθανότητες να πάει και ακόμα μακρύτερα καθώς "πέφτει" πάνω στον Νταν Έβανς.

Ο ταλαντούχος Βρετανός κάνει "θραύση" αυτήν την εβδομάδα στη Μελβούρνη, πετώντας έξω από το τουρνουά τον τελευταίο Αυστραλό που είχε απομείνει, τον Μπέρναρντ Τόμιτς και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ.

Περνώντας στις γυναίκες, επιτέλους, η Άντζι Κέρμπερ νίκησε, χωρίς να χάσει σετ και πολύτιμες δυνάμεις!

Η 29χρονη Γερμανίδα διέλυσε την Κριστίνα Πλίσκοβα με 6-4, 6-0 στην καλύτερή της εμφάνιση αυτήν την εβδομάδα και έκανε ακόμα ένα βήμα για το δύσκολο έργο της υπεράσπισης.
Αντίπαλός της η συνεχώς εξελισσόμενη Κόκο Βαντεγουέϊ. Η Αμερικανίδα κέρδισε σε ένα πολύ οριακό ματς την φορμαρισμένη εσχάτως Τζίνι Μπουσάρ στα τρία σετ και ήδη έχει κάνει personal best επίδοση για το Αυστραλιανό Όπεν με την παρουσία της στον τέταρτο γύρο.

Ό,τι και να πεις για την Βίνους Γουίλιαμς, είναι λίγο...

Στα 37 της και σε τρίτο γύρο Major έχασε μόλις ένα game από την Γινγκ Γινγκ Ντουαν και συναντά την Μόνα Μπαρτέλ στον επόμενο...

Η ματσάρα της ημέρας έγινε πάντως στη Hisense Arena ανάμεσα σε δύο πολύ έμπειρες τενίστριες, την Σβετλάνα Κουζνέτσοβα και την Γελένα Γιάνκοβιτς.

Το μαραθώνιο ματς κρίθηκε στα τρία σετ με την Ρωσίδα να επικρατεί με 9-7 στο τελευταίο σετ. Θυμίζουμε, ότι έχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε διάρκεια ματς σε Major όλων των εποχών, το οποίο μοιράζεται με την Φραντσέσκα Σκιαβόνε από το Αυστραλιανό του 2011 (4 ώρες και 44 λεπτά).

Αντίπαλός της, η συμπατριώτισσά της, Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, που επικράτησε στη Ρωσο-Ουκρανική μονομαχία της Ελίνα Σβιτόλινα!


Κώστας Αϊτάκης