21 Δεκ 2016

Με γραπτές εγγυήσεις από την Αθήνα ανοίγει ο δρόμος για να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος

  
Γραπτές εγγυήσεις, ότι οι παροχές των 617 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους δεν θα παγιωθούν ως «13η σύνταξη» και αποτελούν εφ’ άπαξ ενίσχυση, αποστέλλει σήμερα στους δανειστές η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


 Οι εν λόγω γραπτές εγγυήσεις ζητήθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, που συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις παροχές Τσίπρα στους συνταξιούχους (μια συνεδρίαση που έληξε χωρίς ομοφωνία και αποφασίστηκε να συνεχιστεί σήμερα).

Ο κ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεσμεύτηκε, ότι (όπως ήδη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός) το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτο και δεν δεσμεύει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, οι τελικές διαβεβαιώσεις όμως αναμένεται να δοθούν σήμερα, με επιστολή που θα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι γραπτές εγγυήσεις αποτελούν απαίτηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και τουλάχιστον δύο ακόμη χωρών, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπλόκαραν τη λήψη αποφάσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Τελικώς, αποφασίστηκε η συνεδρίαση να επαναληφθεί σήμερα και η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί, ότι, μετά και την επιστολή Τσακαλώτου, θα ανοίξει ο δρόμος της απεμπλοκής και της έναρξης της διαδικασίας για την άρση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ, πως στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος οι παροχές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αποφασίστηκε οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν και σήμερα, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα δώσουν και το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει στο εξής η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται στον απόηχο των νέων δηλώσεων-προειδοποιήσεων Σόιμπλε, ο οποίος διαμήνυσε με νόημα, ότι «η ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν τα κράτη-μέλη δεν τηρούν τους κανόνες».

Στο πνεύμα αυτής ακριβώς της προειδοποίησης, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και τριών ακόμη κρατών-μελών φέρονται να εξέφρασαν αιτιάσεις για «μονομερείς ενέργειες» της Αθήνας στο χθεσινό EuroWorkingGroup (εξ ου και το αίτημα για πρόσθετες, γραπτές εγγυήσεις).

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει έκθεση των θεσμών για τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναφέρει, ότι η Αθήνα δεν είχε επιδιώξει συνεννόηση με τους δανειστές, ενώ παράλληλα διατυπώνονται ανησυχίες, για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 το επίδομα στους συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.