3 Νοε 2016

Με τροπολογίες ο Παππάς τα δίνει όλα στο ΕΣΡ


Με εντάσεις και κόντρες έγινε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τις τροπολογίες, που επαναφέρουν όλες τις αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση στο ΕΣΡ. 
Με 3 τροπολογίες ο υπουργός Επικρατείας τα έδωσε όλα πίσω στο Συμβούλιο.


 Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων, την ερχόμενη Δευτέρα, που θα επιχειρήσει για 6η φορά τη συγκρότηση ΕΣΡ, από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παππάς τόνισε την ανάγκη, να υπάρξει σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων και να μείνει το καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 χρόνων στο χθες.

Η πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε, προβλέπει την επιστροφή της αρμοδιότητας για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ, «αναστέλλοντας» την επίμαχη διάταξη του νόμου 4339/2015 που έκρινε αντισυνταγματική το ΣτΕ.

Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενισχύεται περαιτέρω το ΕΣΡ και του δίνεται αποφασιστικός ρόλος και στον καθορισμό του αριθμού των αδειών.

Τρίτη τροπολογία, που ακολούθησε το απόγευμα, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και την έκανε δεκτή ο Νίκος Παππάς, ορίζει, ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα προβλέπεται, ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα καθορίζεται μόνον από την κυβέρνηση αλλά θα υπάρχει απαραιτήτως και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ - μια γνώμη, η οποία θα είναι δεσμευτική για τον υπουργό. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει και τα τελευταία επιχειρήματα που προβάλει η Νέα Δημοκρατία, θέτοντας ως προϋπόθεση για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ την πλήρη κατάργηση και όχι την «αναστολή» του νόμου 4339.

Όσον αφορά την τροπολογία για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν τη ρύθμιση ως ακόμη ένα βήμα για τη σύνεση, τη σύνθεση και τη συναίνεση, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες - Η στάση της αντιπολίτευσης


Και οι 3 τροπολογίες υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. 

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Κατά τα άλλα κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης:

Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε, ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α, διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε, ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού, που σχετίζονται με την αδειοδότηση. 

Το Ποτάμι επανέλαβε την πρότασή του, να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε, ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες. 

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε, ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ, προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών» και κατήγγειλε, ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Παππάς: Και άδειες θα δοθούν, και τίμημα θα υπάρξει

Ο υπουργός Επικρατείας, σε πρωινή του συνέντευξη είχε επιμείνει στην κυβερνητική θέση για την χορήγηση μόνον 4 αδειών, στην ομιλία του στη Βουλή ωστόσο επεσήμανε, πως εάν υπάρχει επ' αυτού διχογνωμία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΣΡ θα γίνεται διαβούλευση προκειμένου να βρεθούν συγκλίσεις.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Αναφερόμενος, δε, στη νέα τροπολογία για τον αριθμό των αδειών σημείωσε:

«Θυμίζω, ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς, αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση, όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».