3 Νοε 2016

Τα παυσίπονα της νέας γενιάς - Από το δηλητήριο των τρομακτικότερων φιδιών στον κόσμο


Ενα μαύρο φίδι, με πορτοκαλί κεφάλι και ουρά, είναι ίσως από τα πιο τρομακτικά όντα που μπορεί να... υπάρξει στον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά, μπορεί να μας βοηθήσει στην δημιουργία καλύτερων παυσίπονων.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Calliophis bivirgata..


αλλά είναι γνωστότερο ως ο «φονέας των φονέων», όντας ένα από τα πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου. Στο μενού του βρίσκονται κάποια από τα πιο θανατηφόρα ζώα, όπως η βασιλική κόμπρα, δίνοντας του έτσι αυτό το ιδιαίτερα... τρομακτικό παρατσούκλι.

Παρόλα αυτά, για χάρη της επιστήμης, μερικές φορές οι ερευνητές πρέπει να έρχονται σε επαφή ακόμα και με τα πιο επικίνδυνα ζώα. Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησαν τους αδένες του συγκεκριμένου φιδιού, για να καταλήξουν πως το δηλητήριο του στοχεύει στους υποδοχείς του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του πόνου.

Οι επιστήμονες από το University of Queensland προσπάθησαν να εξετάσουν κατά πόσο η άμεση επίδραση του δηλητηρίου μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Τα δηλητήρια των φιδιών συνήθως δρουν σε βάθος αρκετών ωρών. Ωστόσο, ο «φονέας των φονέων» συνήθως επιτίθεται σε επικίνδυνα ζώα. Ως εκ τούτου, το δηλητήριο του πρέπει να έχει άμεση επίδραση, αλλιώς το φίδι δεν θα είχε ελπίδα να επιβιώσει. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, που στοχεύουν στην δημιουργία ενός ισχυρότερου αλλά και πιο άμεσου παυσίπονου, σε σχέση με όσα υπάρχουν.

Μπορεί όμως ένα θανατηφόρο δηλητήριο να μετατραπεί σε πολύτιμο φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό; Σύμφωνα με τους ανθρώπους του πανεπιστημίου, μερικές φορές πρέπει να ψάξεις στα πιο παράξενα μέρη, να εξετάσεις τα πιο επικίνδυνα ζώα, για να εξελίξεις την ανθρώπινη ιατρική.

«Κινούμαστε με βάση μια πολύ απλή παραδοχή. Οτι αν θέλουμε να βρούμε κάτι νέο και πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της ιατρικής, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το βρούμε από κάτι πολύ ασυνήθιστο, όπως ένα σπάνιο δηλητήριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από αυτό το μυστήριο και εξαιρετικά σπάνιο ζώο έχουμε κάνει μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου» εξήγησε ο Bryan Fry από το University of Queensland.

Ο κ. Fry και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το δηλητήριο του Calliophis bivirgata, που μάλιστα βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες μέσα στους αδένες του, προκαλεί άμεσα στα θύματα του σπασμούς. Στο δηλητήριο υπάρχουν κάποια ασυνήθιστα πεπτίδια που δεσμεύουν τους υποδοχείς στον εγκέφαλο και προκαλούν όλα τα νεύρα του θύματος να αντιδράσουν ταυτόχρονα. Αυτή η νευρική «υπερφόρτωση» προκαλεί στιγμιαία παράλυση.

Η σύσταση του δηλητηρίου εμφανίζει στοιχεία που, με κατάλληλη επεξεργασία, θα μπορούσαν να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό. Μετατρέποντας ένα φονικό δηλητήριο σε... φάρμακο, οι επιστήμονες πιθανότατα θα δημιουργήσουν τα παυσίπονα της νέας γενιάς!