15 Νοε 2016

Ομπάμα: Ήρθε η στιγμή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

  
Ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που επέλεξε να κάνει τα τελευταία ταξίδια της θητείας του στην ΕΕ (τον Ιανουάριο παραδίδει το τιμόνι της χώρας στον Ντόναλντ Τραμπ) σε Ελλάδα και Γερμανία, τόνισε, ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή, για να ληφθεί...


αυτή η απόφαση, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε, ότι υπάρχει η ευκαιρία για μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος. 
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε, ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή για την ανάπτυξη και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος».

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ομπάμα 

Αναφερόμενος στις χώρες του Βορρά, που αντιτίθενται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε, ότι δεν τις αδικεί, καθώς έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο, ωστόσο, επέμεινε, ότι τώρα που ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας, να κάνουν ότι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει, ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο». 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε «Καλησπέρα» στα ελληνικά και κατόπιν τόνισε, ότι ήθελε πάντα να έρθει στην Ελλάδα. Επισήμανε, ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στη χώρα και τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στα ιδεώδη της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα, για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στους πρόσφυγες. Επίσης, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ένας από τους καλύτερους συμμάχους και φίλους των ΗΠΑ». Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».

Ερωτηθείς για τον νικητή των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, ότι η εκλογή του αποτέλεσε έκπληξη για τον ίδιο. «Το ερώτημα παραμένει, πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε, ότι «θα υψώσω την φωνή μου, όπου θεωρώ, ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει άδικο, όμως θα συνεργαστώ με τον Τραμπ». 

Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται ουσιαστική απομείωση χρέους

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία ιστορικά συμβολική και καθοριστική καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις. 

«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ζήτημα του χρέους. 

«Η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε δε, ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: «ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πιστεύει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ θα αποδεχτεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος. Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι ότι η Μέρκελ, είναι Γερμανίδα πολιτικός (και οι Γερμανοί σχολαστικά και εκνευριστικά πολλές φορές) επιμένουν, να γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί. «Αυτό που ζητάμε, είναι να υλοποιηθούν, όσα είχαμε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι. Ότι, δηλαδή, αν η Ελλάδα δείξει προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για το χρέος, για να επιστρέψουμε στις αγορές» πρόσθεσε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ότι στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα, όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και υπογράμμισε, κατόπιν τούτου, ότι: «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε τέλος στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Για το Κυπριακό σημείωσε, ότι είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής και δήλωσε τη στήριξή του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.