22 Νοε 2016

Για πρώτη φορά κολυμβητές διασχίζουν τη Νεκρά Θάλασσα!

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε ένας ιστορικός διάπλους της Νεκράς Θάλασσας, από ριψοκίνδυνους αθλητές και ακτιβιστές, υπό την επίβλεψη σωστικών συνεργείων. Πρόκειται


για ένα εγχείρημα, που πραγματοποιείται πρώτη φορά, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στη Νεκρά Θάλασσα δεν ενδείκνυνται για κολύμπι.

Συγκεκριμένα, η υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα αλατιού της λίμνης, έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ζωής σε αυτή, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της. Οι ποσότητες χλωριούχου νατρίου που περιέχει, είναι, μάλιστα, 10 φορές περισσότερες, από αυτές που περιέχονται στο νερό της θάλασσας, προκαλώντας έως και δηλητηρίαση σε περίπτωση κατάποσης.

Για τον λόγο αυτόν, οι 28 κολυμβητές φορούσαν μάσκες με αναπνευστήρα, ενώ τους συνόδευαν σκάφη με σωστικά συνεργεία και ιατρικό προσωπικό.
«Είναι εντελώς διαφορετικό, από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει ποτέ», δήλωσε η Κιμ Τσέιμπερς από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι ελάχιστες σταγόνες που έβρεξαν τα μάτια της έμοιαζαν με οξύ.
Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, γεγονός που την καθιστά το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου ένα μέτρο τον χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η οργάνωση EcoPeace συνέβαλε στη διοργάνωση του εγχειρήματος, τονίζοντας πως σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας.


ΠΗΓΗ: perierga.gr