17 Οκτ 2016

Ο Ερντογάν τα θέλει όλα! Θεσσαλονίκη, Κύπρος, Μοσούλη και νησιά Αιγαίου «στην αγκαλιά της Τουρκίας» - Σκληρή αντίδραση Αθήνας


''Απασφάλισε'' πάλι ο Ερντογάν και ξεδίπλωσε τα σχέδια του για την Τουρκία όπως εκείνος την φαντάζεται, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, σε ομιλία του στην γενέτειρά του, την πόλη Ρίζε, τονίζοντας ότι ''Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία'', ότι είναι καθήκον της χώρας να ''ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Κριμαία,..


ενώ το αποκορύφωμα στην ομιλία του ήταν το ό,τι υποστήριξε ότι ''ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν περιοχές όπως η Κύπρος, το Χαλέπι, η Θεσσαλονίκη, αλλά τα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την πρόκληση στην ομιλία του, κάνοντας λόγο για ''Δυτική Θράκη'' και μιλά για ''δημοψήφισμα'' που θα μπορούσε να γίνει από τους πληθυσμούς, προκειμένου να αποφασίσουν ελεύθερα το νομικό καθεστώς της περιοχής.

Με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, ο Ερντογάν τόνισε ότι  «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο:

Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας."

Ο Ερντογάν τόνισε, επίσης, ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Στην ομιλία του, τέλος, ο Τούρκος προέδρος μίλησε για το ''ιστορικά γραμμένο'' περιεχόμενο του εθνικού συμβολαίου που περιλαμβάνει ακόμα και την... Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου:

'Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Όρισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Θράκη είναι ελληνική - Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ''δημοψηφίσματος'' για το νομικό καθεστώς της ''δυτικής Θράκης'' έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ''η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη''.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, εξάλλου, στην ανακοίνωση ότι «η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα». 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς».