2 Σεπ 2016

Τσίπρας για άδειες: Τέρμα οι αεριτζήδες, τα χρήματα θα πάνε στο λαό. Τι θα γίνει με όσους έμειναν χωρίς άδεια


«Σε αυτόν τον τόπο σταματά η ανομία και η ασυδοσία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Ολυμπία Οδό, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και πρόσθεσε ότι έπειτα από 27 χρόνια μπαίνουν νόμοι που ισχύουν για όλους. Παράλληλα, ο...


Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που έληξε σήμερα έδωσε ένα απροσδόκητο υψηλό τίμημα» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα έσοδα που θα προέλθουν από τις τηλεοπτικές άδειες.... 


Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την ανάδειξη των κατόχων των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας, θα ξεκινήσει επανέλεγχος των πόθεν έσχες των καναλαρχών και  χρόνος για την έκδοση αποφάσεων επί τυχόν προσφυγών με μορφή ασφαλιστικών μέτρων. 


Η πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος θα πρέπει να καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη (οι άλλες δύο εντός 12 και 24 μηνών). 
Από τη στιγμή που θα υπάρξουν νόμιμα αδειοδοτημένα ιδιωτικά κανάλια, η DIGEA είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να μεταφέρει το σήμα αυτών και κανενός άλλου.

 Για όσους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αδειοδότηση, ο ψηφιακός πάροχος θα πρέπει να σταματήσει να μεταφέρει το σήμα τους. Βέβαια είναι άγνωστο τι θα συμβεί εάν κάποιοι επιχειρήσουν “αντάρτικο”. 

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια είπε: «Η Digea, όλοι, είτε είναι εταιρείες, είτε πρόσωπα, είτε υπουργοί,  θα πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο που υπάρχει αλλιώς τα συντεταγμένα όργανα θα αναλάβουν εκείνα τις δικές τους ενέργειες»

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους των καναλιών


 Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ο διαγωνισμός αδειοδότησης, ο νόμος Παππά, ορίζει ότι κάθε κανάλι που θα λάβει άδεια υποχρεούται να απασχολήσει τουλάχιστον 400 εργαζομένους. Υποστηρίζουν επομένως ότι διασφαλίζονται τουλάχιστον 1.600 θέσεις εργασίας σε υγιείς –πλέον- επιχειρήσεις. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υποστήριξε ότι δεν θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι στο χώρο των καναλιών γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων για κάθε σταθμό. Σήμερα, τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας απασχολούν 2.600 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 540 απασχολούνται στο Mega.

Κάτω όμως από συνθήκες διαρκών μειώσεων προσωπικού και απολύσεων, ατομικών συμβάσεων, απανωτών περικοπών και διαρκών καθυστερήσεων καταβολής των αμοιβών, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν στα νέα κανάλια θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας....