16 Αυγ 2016

Ξεκινά περίοδος «κυνηγιού» για τις τράπεζες. Στέλνουν τα τελευταία ραβασάκια πριν τους πλειστηριασμούς .


«Ραβασάκια» από τις τράπεζες αναμένεται να δεχτούν οι πολίτες με κόκκινα δάνεια αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις θερινές διακοπές, σε μια περίοδο που και η εφορία ζητάει «αίμα» προκειμένου να καλύψει τα ταμειακά της ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα..


Δεοντολογίας οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες σε μια «τελευταία ευκαιρία ρύθμισης» των κόκκινων δανείων και να καταβάλουν έγκαιρα το ποσό που μπορούν να διαθέσουν, ώστε να «πρασινίσουν» τα δάνειά τους.

Οι τράπεζες δηλώνουν, ότι θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς «όσων εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της κρίσης, για να μην πληρώνουν τα δάνειά τους», κάτι που σηκώνει συζήτηση αφενός γιατί οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες τις κρίσης, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν με τα χρήματα των φορολογούμενων 3 φορές και αφετέρου γιατί η συντριπτική πλέιοψηφία των κόκκινων δανείων έχουν προέλθει εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας που προκλήθηκε εξαιτίας της 7ετούς οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το capital.gr, για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, που θέλουν να είναι συνεπείς με τις οφειλές τους και βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω κρίσης, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να εξετάσουν κάθε δυνατή λύση. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσουν τους δανειολήπτες να προσέλθουν στις τράπεζες προκειμένου να εξευρεθεί από κοινού η βέλτιστη ρύθμιση του δανείου τους. 

Σημειώνεται, ότι πλέον και οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προτείνουν νέους όρους αποπληρωμής των δανείων και των καρτών, οι οποίοι θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να διαχειριστούν καλύτερα το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους.

Οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είναι:

    * η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, 
    * η καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 
    * η καταβολή ποσοστού δόσης
    * η συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των καταθέσεων, οι τράπεζες αναμένεται να επικοινωνήσουν με τους καταθέτες, αφού μετά την τελευταία χαλάρωση των capital controls με την οποία το νέο χρήμα είναι απαλλαγμένο κεφαλαιακών περιορισμών, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν χρήματα κάτω από το «στρώμα».

Ωστόσο, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η εμπιστοσύνη θα απαιτήσει χρόνο για να αποκατασταθεί και θεωρούν κρίσιμη προς την κατεύθυνση αυτή τόσο την πολιτική σταθερότητα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και την αποσαφήνιση των κανόνων του χρηματοοικονομικού «παιχνιδιού» για όσους θέλουν να επανεπενδύσουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προβλέπουν, πως το ύψος των καταθέσεων που μπορούν να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη του έτους, κυμαίνονται στα 3-4 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών περσινών εκτιμήσεων για 10 δισ. ευρώ. 


ΠΗΓΗ: thepressproject.gr