18 Αυγ 2016

Έρχονται νέοι φορολογικοί έλεγχοι, αλά... γαλλο-βρετανικά


Οι διακοπές τελειώνουν για το κυβερνητικό επιτελείο και το φθινόπωρο, που βρίσκεται προ των πυλών, αναμένεται «καυτό».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρώτος την αρχή επιστρέφοντας χθες και προγραμματίζει για την επόμενη εβδομάδα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν...
 
 επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα, που η κυβέρνηση καλείται να κλείσει.

Πρώτο μέλημα το να ξεπεραστούν 15 προαπαιτούμενα εμπόδια, που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, στον «αγώνα δρόμου» για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, εντός Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ESM, για την έγκριση της επόμενης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας είναι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καταληκτική ημερομηνία-εκταμίευσης είναι η 31η Οκτωβρίου, καθώς στη συνέχεια απαιτείται εκ νέου έγκριση. Στην πλειοψηφία τους οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων έχουν περάσει από τη Βουλή, με την υλοποίηση τους να παίρνει τώρα σειρά.

Πρώτο στην ατζέντα της υλοποίησης είναι το φορολογικό, με το φθινόπωρο να φέρνει σκληρή εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και 10 αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Πώς θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι

Μείζον θέμα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η νίκη στη μάχη της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Νούμερο ένα στόχο αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικότερα οι επαγγελματικές ομάδες που έχουν παράδοση στη φοροδιαφυγή αλλά και εύκολες διεξόδους για να φοροδιαφεύγουν (γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι κ.λπ.). 

Χαρακτηριστικό είναι, ότι από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει, ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ποσό που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί, ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνεται τόσο στην πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, όσο στην πραγματικότητα της απόκρυψης εσόδων.

Οι διωκτικές αρχές βγαίνουν λοιπόν από 1ης Σεπτεμβρίου στο κυνήγι της φοροδιαφυγής με νέα «όπλα», αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησαν στα ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Λονδίνο και το Παρίσι. Εννέα στελέχη της ΓΓΔΕ εκπαιδεύτηκαν πριν από λίγους μήνες επί τρεις εβδομάδες από Βρετανούς και Γάλλους τεχνοκράτες, τόσο στο κομμάτι της διενέργειας των ελέγχων, όσο και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής, δήλωσε, ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου», που έχει εκπονηθεί από την υπηρεσία.

Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες. Ανά κατηγορία ελεύθερου επαγγέλματος θα χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος, καθώς τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Παράλληλα, όμως, θα συνεχίζουν να γίνονται και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ο κύριος όγκος των οποίων έχει επικεντρωθεί αυτή την εποχή στον τουριστικό κλάδο.

Οι 10 φθινοπωρινές αλλαγές στο φορολογικό

Όσον αφορά τις αλλαγές, που το φθινόπωρο φέρνει στο φορολογικό, αυτές θα αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, το καθεστώς του ΦΠΑ, τους πλειστηριασμούς, την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο και το φορολογικό πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι φθινοπωρινές αλλαγές στο φορολογικό θα είναι οι εξής:

1. Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

2. Αύξηση του ορίου του τζίρου για την απαλλαγή από το ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ.

3. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

4. Θέσπιση νέου φορολογικού πλαισίου για τα «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά. Το νέο πλαίσιο θα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Αναθεώρηση των ρυθμίσεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) που προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογούμενου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Στόχος ουσιαστικά της κίνησης αυτής είναι, να επιβάλλονται και πάλι αυτοτελή πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εντοπίζονται, να έχουν διαπράξει ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων.

6. Παράταση για δύο ή τρία χρόνια ακόμη της ισχύος των διατάξεων για το φορολογικό πιστοποιητικό, με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες, από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.

7. Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ενταχθούν στις διατάξεις του οι νέες διαδικασίες που βάσει μνημονίου καλείται να εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

8. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών. Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι, εκτός από τα ανωτέρω, το οικονομικό επιτελείο καλείται, έως τον Δεκέμβριο, να προχωρήσει στην απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, προκειμένου να εξαλειφθούν κενά του ισχύοντος συστήματος.

9. Αλλαγή του καθεστώτος για τα ανασφάλιστα οχήματα τον Νοέμβριο, με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων.

10. Είσπραξη των φορολογικών οφειλών. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν βαρέσει «κόκκινο», η κυβέρνηση υποχρεούται μέσα στον Σεπτέμβρη, καταρχήν να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα μη εισπράξιμα χρέη, θεσπίζοντας κριτήρια για τη διαγραφή τους και κατά δεύτερον να ολοκληρώσει την έρευνα με την οποία θα ταξινομούνται οι μεγαλοοφειλέτες σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση, με βάση νέες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και να προτείνει αντίστοιχους εισπρακτικούς στόχους και λύσεις, όπως εκκαθάριση ή άλλα αναγκαστικά μέτρα ή ακόμη και αναδιάρθρωση του χρέους τους.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr