18 Ιουλ 2016

Eπιστήμονες ζωγράφισαν μάτια στα οπίσθια αγελάδων για προστασία από τα λιοντάρια!

Μπορεί να ακούγεται σαν μια ανόητη ιδέα, αλλά αποδεικνύεται επιστημονικά, πως τα… μάτια στα οπίσθια των αγελάδων αποτρέπουν τα λιοντάρια από τις επιθέσεις. Και βέβαια όλοι...


σκέφτονται, πως αυτό έχει ως στόχο την προστασία των άμοιρων βοοειδών, αλλά οι επιστήμονες λειτούργησαν έτσι, για να σώσουν τα λιοντάρια από τα ανθρώπινα αντίποινα! Τα εν λόγω αιλουροειδή βρίσκονται στην "κόκκινη λίστα" των απειλούμενων ειδών, με τον αριθμό τους να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. "Τα λιοντάρια επιτίθενται σε οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια οι άνθρωποι τα σκοτώνουν ή τα δηλητηριάζουν", λέει ο δρ Νιλ Τζόρνταν, βιολόγος από το Κέντρο UNSW.

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους και τα ζώα τους να συνυπάρχουν με τα λιοντάρια, η Ιορδανία έχει καταλήξει σε μια στρατηγική χαμηλού κόστους, που ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις επιθέσεις και τα βίαια αντίποινα. Ζωγραφίζουν μάτια στα οπίσθια των αγελάδων και αποτρέπουν τα λιοντάρια από τις επιθέσεις. Μετά από μια περίοδο 10 εβδομάδων, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, οι αγελάδες με τα μάτια δεν σκοτώθηκαν, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση.