11 Μαΐ 2016

Πότε δακρύζει και πότε γελάει ένας πρωθυπουργός


Στις 8 Φεβρουαρίου του 2015, λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος πρωθυπουργός είχε συγκινήσει το Πανελλήνιο, όταν, με σπασμένη φωνή, έκλεινε τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή με την εξής αποστροφή: 
"Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας.

 
 Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού"!

Από τότε, έχουν κυλήσει μόνο 15 μήνες, αλλά από πολιτική άποψη είναι, σαν να μας χωρίζει ένας γεωλογικός Αιώνας. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κάποιος Αλέξης Τσίπρας (απλή συνωνυμία με τον άνθρωπο που κατέθετε πριν από ένα χρόνο στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής) δεν δάκρυσε, ούτε μιλούσε με σπασμένη φωνή. Μέσα στην τρελή χαρά, πανηγύριζε για την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, που καλούσε την ελληνική Βουλή να καταργήσει και τα τελευταία ίχνη του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο οποίο με τόσο πάθος ορκιζόταν ο παλιός, αντιμνημονιακός Τσίπρας. 

Μιλάμε, βέβαια, για τον "αυτόματο κόφτη", που δέχτηκε και ετοιμάζεται να νομοθετήσει, σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του Eurogroup, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο κείμενο της απόφασης, που συνυπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γίνεται λόγος για "πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό, ο οποίος θα νομοθετηθεί", ώστε να γίνεται δυνατή η επιβολή "πακέτου πρόσθετων μέτρων που δεν θα μπορούν να παρεμποδιστούν" (non-discretionary measures), εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση από τον στόχο για "πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση". 

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2017, το πράγμα θα δουλεύει ως εξής: Η Eurostat θα δημοσιεύει τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Αν διαπιστώνει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα εκδίδεται αυτομάτως προεδρικό διάταγμα (χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης της ελληνικής Βουλής ή της κυβέρνησης) για οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. 

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού (η πλέον θεμελιώδης αρμοδιότητα της Βουλής, μαζί με την ψήφιση ή καταψήφιση της κυβέρνησης) χάνει κάθε ουσιαστικό νόημα, αφού η εφαρμογή του θα ακυρώνεται με μια απλή πράξη των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα επικυρώνεται με προεδρικό διάταγμα. Με δύο λόγια, αν η ακύρωση του ΟΧΙ του περσινού δημοψηφίσματος υπήρξε ωμός βιασμός της βούλησης του ελληνικού λαού, αυτή τη φορά θεσμοθετείται η μόνιμη αυτοκατάργηση της Βουλής και θωρακίζεται μακροπρόθεσμα το μνημονιακό καθεστώς μετατροπής της χώρας σε οιωνεί αποικία χρέους. 

Σε μια βεβιασμένη απόπειρα να γλυκάνει το πικρό χάπι, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε, ότι ο "αυτόματος κόφτης" δεν έχει δα και μεγάλη σημασία, γιατί όλα θα πάνε καλά στην οικονομία, οι στόχοι για το πλεόνασμα θα επιτευχθούν και ο "κόφτης" δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ. Παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του... Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι οι "αισιόδοξες" προβλέψεις του βγουν αληθινές (πράγμα που σχεδόν κανένας δεν πιστεύει, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), αυτό θα αποτελεί την απόλυτη τραγωδία για την κοινωνική πλειοψηφία. Πρωτογενή πλεονάσματα "μεσοπρόθεσμα" μάλιστα, στα ύψη του 3,5% θα στάζουν κυριολεκτικά αίμα. Θα σημάνουν, ότι η Ελλάδα έχει "επιτυχώς" υποβιβαστεί στη ζώνη του κοινωνικού λυκόφωτος, σε εργασιακές συνθήκες Μπαγκλαντές, με την άγρια λιτότητα να αποτελεί το πραγματικό της "Σύνταγμα", του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνένοχοί του θα είναι "και η τελευταία του λέξη". 

Η θεσμοθέτηση αυτής της αθλιότητας (για την οποία ο Γ. Σταθάκης κόμπαζε χθες, ότι ήταν ιδέα της κυβέρνησής του και όχι των Ευρωπαίων!) θα έρθει με το πολυνομοσχέδιο, που έχει δεσμευτεί να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή προ της 24ης Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να κλείσει την αξιολόγηση. Στο άθλιο αυτό πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης νέοι έμμεσοι φόροι, η παράδοση των κόκκινων δανείων (και των οφειλετών τους) στους γύπες των αρπακτικών funds και το επονείδιστο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή απαλλοτρίωσης του δημόσιου πλούτου. 

Εκεί θα γίνει, σε πείσμα των διαβεβαιώσεων Τσίπρα, και η πρώτη εφαρμογή του "αυτόματου κόφτη", με τον θεσμικό και ηθικό ευνουχισμό των ίδιων των βουλευτών του. Οι τελευταίοι θα κληθούν να ψηφίσουν την αυτοακύρωση της Βουλής των Ελλήνων και την πρόσδεση της Ελληνικής Δημοκρατίας στον αυτόματο πιλότο του Σόιμπλε και της Eurostat. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους δικαιώνει την αισιοδοξία, που ακτινοβολούν τα διπλόφαρδα χαμόγελα του αρχηγού τους, ότι όσο επώδυνο κι αν είναι το έργο που επωμίζονται, θα το φέρουν κι αυτή τη φορά σε πέρας.


ΠΗΓΗ: iskra.gr