10 Μαΐ 2016

Οι όροι για να κλείσει η αξιολόγηση. Και οι μισθοί στον «αυτόματο κόφτη»

 
Σήμα  για επισφράγιση του τελικού deal με τους δανειστές και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο  Εurogroup της 24ης Μαίου έστειλαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το σχέδιο συμφωνίας, που περιέγραψε ο Γερούν Νταίσελμπλουμ και περιγράφεται στο


επίσημο ανακοινωθέν του έκτακτου Eurogroup των Βρυξελλών, βασίζεται σε τρεις άξονες και επίσης τρία στάδια:

* Την εφαρμογή του γνωστού πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ, καθώς και των επιπλέον παραμετρικών παρεμβάσεων (αύξηση έμμεσων φόρων)

* Τη νομοθέτηση έως τις 24 Μαϊου του λεγόμενου «Αυτόματου Μηχανισμού» διόρθωσης και εν συνεχεία, αφού κλείσει η αξιολόγηση

* Την έναρξη της μακράς συζήτησης για το χρέος με ορίζοντα εφαρμογής της τελικής λύσης το 2018.


Ο δημοσιονομικός κόφτης

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εurogroup, o Μηχανισμός Διόρθωσης (ο λεγόμενος και «δημοσιονομικός κόφτης») θα θέτει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα, εάν διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Στα μέτρα αυτά, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά, δεν θα συμπεριλαμβάνονται μόνον περικοπές δαπανών αλλά και πιθανές αυξήσεις φόρων. Ταυτόχρονα, όμως, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, δεν θα εξαιρεθούν από τον «κόφτη» μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις, αλλά μόνον κωδικοί που συνδέονται «με έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες, που βρίσκονται εκτός των ορίων ελέγχου της κυβέρνησης».

Κατά τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον Μηχανισμό θα καθοριστούν σε επίπεδο EuroWorkingGroup τις επόμενες ημέρες, ενώ στα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία στις 24 Μαίου εντάσσονται επίσης η άμεση εφαρμογή της πώλησης μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων με «προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία», όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Τρίτο κομβικό προαπαιτούμενο είναι και η επιτάχυνση της λειτουργίας του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο οδικός χάρτης για το χρέος

Στο μέτωπο του χρέους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να μελετήσουν «εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα με στόχο τη διασφάλιση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι βιώσιμες σε μακροπρόθεσμη βάση».

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ως προϋπόθεση την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου και η συζήτηση επ΄αυτών θα αρχίσει «αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού θα έχουν πλήρως εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ορίζει έναν οδικό χάρτη για το χρέος σε τρία στάδια:

Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Τα δύο πρώτα στάδια αφορούν κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας τους χρέους και τον προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης, τα οποία και θα εφαρμοστούν σε τρίτη φάση, μετά το 2018 και αφού έχει εφαρμοστεί πλήρως το τρίτο Μνημόνιο.