13 Μαΐ 2016

Γιατί το κρουαζιερόπλοιο θέλει και το φολκλόρ του! - Γράφει η Τζένη Σουκαρά


Ήταν Τετάρτη 14 Απριλίου του 2010,θυμάμαι,  όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι τουρίστες στην πόλη της Κορίνθου..

Κατέβηκαν απο το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που εμφανίστηκε στο λιμάνι  και η πρωτεύουσα τρόμαξε...




Εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό της Τετάρτης έλαβε σάρκα και οστά μια απο τις μεγαλύτερες προσδοκίες των κατοίκων και ταγών τούτης της πόλης, απο γενεά σε γενέα και τούμπαλιν. 


Αρχιζε το Κορινθιακό όνειρο να ζωντανεύει..Το οποίο έχει να κανει πάντα με το μέλλον τούτης της πόλης έναντι της  γείτονος μεγαλοαστης, της  ελαφριάς (κατά τους Κορινθίους)  στην συνείδηση και στην σκέψη.. Της  γείτονος,  της αλαζόνος που η ζωή της  τα έφερε εύκολα, γρήγορα και με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

6 χρόνια μετά το σκηνικό αλλάζει.. Στις 15 Μαίου οι χαρτορίχτρες πατριώτη, επιβεβαιώνονται κι ο Πήγασος χλιμιντρίζει!!!!

Η πρωτεύουσα πόλη, η κοιτίδα των  πεζόδρομων και των λογής- λογής πεζοδρομίων, η ερωμένη των νταλικών και το απαγκιο των «ταλαιπωρημένων αλλοδαπών», στέκει στην προβλήτα του λιμανιού της πίνοντας το γάργαρο νερό της Στυμφαλίας, ξυπόλητη ,σωστό δελφινοκόριτσο, αγναντεύοντας κι αναμένοντας την ώρα της εκδίκησης που φτάνει!

Αναμένει  τουρίστες  απο 6 κρουαζιερόπλοια (στόλος σου λέω)  που θα  αγκυροβολήσουν   στο λιμάνι της περιπέτειας και της μετάλλαξης. Αισθάνεται μια ανασφάλεια, διότι δεν έχει αφήγημα και το 6 της έρχεται βαρύ!Να γίνουμε Κατάκολο ευθυς αμέσως αγάπη μου, όπως και να έχει σου έρχεται ο ντουβρουτζάς!  Πώς να αντιμετωπίσουμε  τα "ξωτικά" που έρχονται με αποφασιστικότητα;

Η πρωτεύουσα,κόρη αφτιασίδωτη για χρόνια, έμαθε να ζει και να πορεύεται στην μοναξιά της ,γυρίζοντας την πλάτη στην θάλασσα και περπατώντας στις λακκούβες των δρόμων ,τσαλαβουτώντας στα λασπόνερα ,κρατώντας ένα καλαμακι σουβενίρ απο τα σουβλατζίδικα του Ισθμού ,ακούγοντας τα χάχανα των φαντάρων ,λέγοντας "στο επανιδείν" στις περαστικές νταλίκες που βρώμιζαν και βρωμιζουν το κορμί και τα πνευμόνια της.


Στην σύγχρονη μοναξιά της έμαθε να χαμογελά μόνο  στον Πήγασο,στον Ηρακλή και τρέχει στους πεζόδρομους παιζοντας κρυφτό με τους τετράποδους αλήτες ,μόνιμους θαμώνες του κέντρου. 

 Στις αναγγελίες του άρχοντα για "λίφτιγκ" γενικό ,φλας και χαμόγελα αλλοδαπά σκιαζόταν!
Προτιμούσε το" Κωσταλέξι" που της δημιουργησαν για να ζει ,να μεγαλώνει, να πορεύεται..Και κάπως έτσι εμφυτεύθη και το Κέντρο Φύλαξης.Ξεκίνησε σου λέει με τους αλλοδαπούς του Κέντρου για να εξοικειωθείς και μετά μπαίνεις στα σαλόνια!!


Έτρεμε την ώρα που πόδι ξένου θα περπατούσε το ιδιότυπο πάρκινγκ του Φλοίσβου και τα παιδιά της θα οσφρίζονταν τον αέρα της αλλαγής, αποβάλλοντας την διαχρονική τους μιζέρια..


Το 2010 όμως πατριώτη μου εκείνοι οι τουρίστες , εκείνου του κρουαζιερόπλοιου, περπάτησαν και γνώρισαν το κέντρο.. Καλημέρισαν την Αφροδίτη της Κορίνθου, έβγαλαν μαζί της φωτογραφίες αγκαλιά με τον γύρο σουβλάκι..
Οι ξένες φιγούρες έγιναν αισθητές στους μαρμαρωμένους θαμώνες των ορθάδικων..
"Τουρίστες ! Τουρίστες!" φωνασκούσαν όλοι και χαιρετούσαν τους νεόφερτους εγκαρδίως ..



2016 Κυριακή 15 Μαίου 

Στρωστε τα καρό τρπεζομάντηλα ,ξεσκονίστε τις καρέκλες ,βάλτε μπρος τα τηγάνια να γιομίσει ο ουρανός ευωδιές απο ολοστρόγγυλο κεφτε και καλαμαράκι,που τελευταίως έλαβε πιστοποιητικό Κορινθιακού. Κρυψτε τα ποδήλατα !Θα  ανακαλύψουν οι τουρίστες τα ποδηλατικά μας αδιέξοδα!

Τα νέα γκαρσόνια ονειρεύονται και οι μαούνες κουνιούνται νωχελικά στην παραδοσιακή μαρίνα..
"Άλλος με την βάρκα μας!" έτοιμα τα πληρώματα για την βαρκάδα του Κορινθιακού και τα άδεια μίνι μπας στον άγιο Νικόλα μαρσάρουν τις μηχανές για να γνωρίσουν οι ξένοι το νησί..! Συγνώμη τα περίχωρα..


Φέτος υπάρχει οργάνωση! Έχει μοιραστεί ο πανυγηρικός της ημέρας ,θέσεις επισήμων , διανομή σημαιακίων .. Τρέχει και δεν φτάνει ο Παππάς.

 Οι σχολές χορού κάνουν πρόβες στο συρτάκι, ειδικές ομάδες του δήμου πιάνουν θέση στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής ,ενώ οι πρόσκοποι ετοιμάζουν σημαιάκια για το ραντεβού της Κυριακής.
Άξαφνα όλα κινούνται στους ρυθμούς της Κυριακής. Οι ταμπέλες τοποθετούνται για το καλωσόρισμα,οι παραλίες ξεσκονίζονται ,η Αφροδίτη έκανε μπάνιο,το κέντρο Φύλαξης κρύβεται ,τα έργα αναστέλλονται.. 


Στα καφενεία του Φλοίσβου γίνονται εντατικά μαθήματα αγγλικής και κινησιολογίας. Απαγορεύονται οι αργές κινήσεις ,επιβάλλεται πλατύ χαμόγελο ,σαν το "δημαρχιακο " στην αφίσσα των εκλογών!

Το νερό χρησιμοποιείται αφειδώς τις Κυριακές και σε κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου ..Κυρίως στο σύμπλεγμα του Πηγάσου γίνεται πόσιμο!!!


Η πόλη θα ζήσει το όνειρό της!
Θα παριστάνει τη νήσο της άγονης γραμμής που περιμένει το πλοίο μια φορά την εβδομάδα για να έλθουν τα εφόδια και οι τουρίστες..Κάθε ιστορία θέλει και το φολκόρ της!Αλλιώς δεν λέει!