13 Μαΐ 2016

Οι σκανδαλώδεις αμοιβές διευθυντών των μεγάλων hedge funds


Του Μ. Γιαννεσκή
Οι σκανδαλώδεις αμοιβές πολλών τραπεζιτών έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις.  Όμως τα εν λόγω ποσά ωχριούν μπροστά στις αμοιβές μερικών διευθυντών hedge funds, οι οποίες επισκιάζουν το ΑΕΠ πολλών κρατών, όπως αποκαλύπτει μια λίστα με τους πιο...


ακριβοπληρωμένους διευθυντές, που συντάχθηκε από το περιοδικό Institutional Investor’s Alpha. 
  
Οι διευθυντές των αμερικανικών hedge funds Citadel (Kenneth Griffin) και Renaissance Technologies (James Simmons) έλαβαν έκαστος 1,7 δις. δολάρια το 2015.  Η ετήσια αμοιβή  καθενός από τους δύο διευθυντές είναι ισοδύναμη με το σύνολο των ετησίων αποδοχών 112.000 Αμερικανών πολιτών, που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (15 χιλιάδες δολάρια).  Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εν λόγω αμοιβή αποτελεί ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ 23 κρατών. 

Την τρίτη θέση στην παραπάνω λίστα μοιράζονται, με 1,4 δις. δολάρια έσοδα έκαστος, ο Raymond Dallo του Bridgewater Associates και ο David Tepper του Appaloosa Management. Το Appaloosa είχε σημαντικά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που ξεπούλησε η ΕΚΤ το 2012.

Συνολικά, οι 25 πιο καλοπληρωμένοι διευθυντές hedge funds αμείφθηκαν με 13 δις. δολάρια: Πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ 69 κρατών, δηλαδή το 58% των κρατών της υφηλίου. Χώρες όπως η Αλβανία και η Νικαράγουα έχουν ΑΕΠ μικρότερο από τις ετήσιες αμοιβές των εν λόγω 25 ατόμων.

Η ετήσια αμοιβή του πιο ακριβοπληρωμένου Αμερικανού τραπεζίτη (του Jamie Dimon της J.P. Morgan) είναι πενιχρή σε σύγκριση με τις παραπάνω: «Μόλις» 27 εκατ. δολάρια, ή 1,5% των εσόδων του Griffin ή του Simmons.  Ενώ ο, επίσης καλοπληρωμένος, διευθυντής της BP Bob Dudley εισέπραξε πέρυσι το σχετικά «ευτελές» ποσό των 16 εκατ. δολαρίων.

Οι συνηθισμένες δικαιολογίες για τις εξωφρενικές αμοιβές των διευθυντών των hedge funds είναι, ότι κανείς δεν υποχρεώνει τους επενδυτές, να θέσουν τα κεφάλαιά τους στη διάθεση των γυπών και ότι οι επενδύσεις δημιουργούν τεράστια κέρδη.  

Όμως, καθότι επενδυτές σε 5 από τα παραπάνω 25 hedge funds έχασαν αρκετά χρήματα τον τελευταίο χρόνο, ποιος είναι ο λόγος για τις εξωφρενικές αμοιβές;  Όπως έχει σχολιάσει ο μεγιστάνας Warren Buffett, περισσότερα κέρδη δημιουργούνται από τις ικανότητες των «ειδικών» να πωλούν επενδυτικά προϊόντα, παρά από τις ικανότητες τους να επενδύουν. 

Όσοι υπερασπίζονται το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που καρπώνεται τέτοιες αστρονομικές αμοιβές, το θεωρούν ως το μόνο τρόπο, για να επιτευχθεί «ανάπτυξη».  Για όσους επωμίζονται την οικονομική ανισότητα, που αυτό το σύστημα επιφέρει, ο σωστός όρος είναι μάλλον «κλοπή».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr