29 Μαΐ 2016

Όλα στο σφυρί τα βγάζει ο Τσίπρας.


Του Γιώργου Δελαστίκ
Πανηγύριζαν στην κυβέρνηση μετά την υποβολή παραίτησης εκ μέρους της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία διαφώνησε τόσο με τον «κόφτη Τσίπρα» όσο και με το επαίσχυντο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. «Σοκ για την κυβέρνηση δεν είναι, ότι η Βασιλική Κατριβάνου παραιτήθηκε. Σοκ θα ήταν, να

 
 καταψήφιζε και να παρέμενε στη θέση της», δήλωσε στην Καθημερινή, μιλώντας εκ του ασφαλούς πλέον, στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.
 

Δεν τον ανησυχεί, δηλαδή, καθόλου το ότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν μια πολιτική, με την οποία αδυνατούν να συναινέσουν ως και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι εξ ορισμού συνιστούν την πιο δεξιά πτέρυγά του, προκειμένου να διασώσουν τα προσωπικά τους προνόμια. Καθόλου αστείο δεν είναι τέτοιες εποχές να παίρνουν εφτά οχτώ χιλιάρικα κάθε μήνα οι ασήμαντοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παρανομούν.
 

Το μόνο που ανησυχεί τον συνεργάτη του πρωθυπουργού είναι, μην τυχόν μειωθούν οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και χάσει την εξουσία και τα χρήματα που αυτή συνεπιφέρει! Προφανώς αδιαφόρησε τελείως για όσα έγραψε στο facebook η τέως πλέον βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, γνωστοποιώντας την παραίτησή της: «Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σιγά μην ενδιαφέρει τον στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού «ο πυρήνας των αξιών και της πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ… Η ουσία γι” αυτόν είναι, ότι 153 βουλευτές είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΑ πριν παραιτηθεί η Κατριβάνου και 153 βουλευτές έχει και τώρα που παραιτήθηκε, αφού την αντικατέστησε ο Γιώργος Κυρίτσης, πρώτος επιλαχών στη Β’ Αθήνας.
Ότι και να λέει η Κατριβάνου, αυτό που κάνει την κυβέρνηση να αναστενάζει με ανακούφιση, είναι η διευκόλυνση που έκανε στον Τσίπρα η Κατριβάνου παραδίδοντας τη βουλευτική της έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για τους πελασμένους για εξουσία ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.
 

Ξεπουλάνε τα πάντα
 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τσίπρα, κάτω από την πίεση των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δανειστών, βγάζει στο σφυρί για να πουλήσει σε ιδιώτες όλη την κρατική περιουσία.
Πουλάει τα πάντα, σύμφωνα με απόφαση του αναθεωρημένου προγράμματος που ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 26 Απριλίου, μια απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κι έτσι θα γίνουν γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που θα πουληθούν. Το ΤΑΙΠΕΔ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό, τι θα πουλήσει και παραπέμπει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τη γνωστοποίησή τους.
Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσίευσε προχθές στις οικονομικές σελίδες της η Καθημερινή. Αν όμως ισχύουν πραγματικά τα όσα αναφέρει, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα αφήσει λίθο επί λίθου. Πουλάει το χρυσοφόρο οικόπεδο του Ελληνικού και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι συμβάσεις παραχώρησης των οποίων ψηφίστηκαν και από τη Βουλή την Κυριακή. Πουλάει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 67%. Πουλάει τους «σιδηροδρόμους, το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πουλάει και τις τελευταίες μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο (6%) και το ΙΚΑ (4%), οι οποίες πρέπει να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ.
 

Ο Τσίπρας πουλάει ακόμα και το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονι-κείς. Συγκεκριμένα, θέλει να πουλήσει το 11 % της ΕΥΔΑΠ, η οποία κατέχει συνολικά το 27% των μετοχών, και, κατά την Καθημερινή, πιθανώς το υπόλοιπο 16% να μεταφερθεί στο υπερταμείο. Τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη. Ο Τσίπρας θέλει να πουλήσει το 23% της ΕΥΑΘ, η οποία κατέχει συνολικά το 74%, και η Καθημερινή γράφει ότι ενδεχομένως το 51% να μεταφερθεί στο υπερταμείο.
Ως και τα… ταχυδρομεία (!) επιδιώκει να πουλήσει ο Τσίπρας, αναδιαρθρώνοντας τα ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα αφενός την εφιαλτική αύξηση των ταχυδρομικών τελών και αφετέρου την ύπαρξη ταχυδρομείου ίσως μια δυο φορές την εβδομάδα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Ηλεκτρικό ρεύμα, ελληνικά πετρέλαια, μαρίνες διαφόρων παραθαλάσσιων πόλεων, Εγνατία Οδός κ.λπ. έχει ήδη αποφασίσει να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση Τσίπρα. Αν όντως αυτά ισχύουν, θα πρόκειται για έγκλημα κατά της χώρας. Ίδωμεν…
 

Ο Σόιμπλε δεν θέλει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατόρθωσε τελικά να κάνει ακόμη και το υπό τον αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ να υποκύψει στις απαιτήσεις του αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος! Συμφωνία πραγματική δεν υπήρξε βέβαια, παρόλο που το Eurogroup της Τρίτης τράβηξε μέχρι τις τρεις τα χαράματα της Τετάρτης, διακόπτοντας επί ώρες τις εργασίες του και πραγματοποιώντας τριμερείς συναντήσεις.
 

Η πιο βασική από τις συναντήσεις αυτές ήταν μεταξύ του Σόιμπλε και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, του γνωστού στους Έλληνες Δανού Ποτλ Τόμσεν, παρουσία του προέδρου της Ευρωομάδας, του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας που άρχισε την Τρίτη και τελείωσε την Τετάρτη ήταν να φορτωθεί η Ελλάδα και με νέους επαχθείς όρους. Στα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, απελευθερώθηκαν, ώστε να πωλούνται ελεύθερα σε κερδοσκόπους, ακόμη και εκείνα τα «κόκκινα» δάνεια που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο. Η τραγωδία όμως είναι, ότι στα δάνεια αυτά περιλαμβάνονται και τα δάνεια σε… σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς και γενικά σε Έλληνες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές!
Ιδιαίτερο μέλημα των Ευρωπαίων αποτέλεσε επίσης η νομική θωράκιση του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να μην μπορεί κανένας να τους βάλει φυλακή, όσα οικονομικά εγκλήματα κι αν διαπράξουν!
 

Το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στην απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να φτιαχτεί ένα νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που θα ξεπουλήσει την ελληνική δημόσια περιουσία. Θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, διάρκεια ζωής δε της εταιρείας αυτής θα είναι τα… 99 χρόνια!

«Η εταιρεία αυτή δεν ανήκει στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, αλλά λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» ανέφερε το άρθρο 184 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί. Υπέρ του Δημοσίου, αλλά με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας! Φανταστείτε τι όργια έχουν να γίνουν!
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός, ότι από τα πέντε μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, τα τρία θα επιλέγονται από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, μόνο όμως «κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Κομισιόν και του ESM», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Με άλλα λόγια, θα επιλέγονται άνθρωποι για τη διοίκηση του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων μιας ειδικής κατηγορίας: μόνο άνθρωποι που εγκρίνουν οι Γερμανοί!
Τα άλλα δύο μέλη του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Πέστε μας, ποιος Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα τολμούσε ποτέ, να φέρει αντίρρηση στη Γερμανία, αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που θα υποδεικνύει κάθε φορά το Βερολίνο! Ούτε κατά διάνοια!
 

Πλήρης γερμανικός έλεγχος
 

Πρέπει δε να σημειώσουμε, ότι ανάμεσα στα δύο άτομα που θα προτείνουν οι Γερμανοί (και τυπικά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές) ο ένας θα είναι υποχρεωτικά ο πρόεδρος της δήθεν… Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας!
Το δεύτερο που πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι και τα πέντε μέλη της διοίκησης του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που θα ξεπουλήσει την ελληνική δημόσια περιουσία σε εκατό χρόνια ή νωρίτερα, θα είναι όλοι τους άνθρωποι των Γερμανών. Τους δύο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, θα τους έχει προτείνει το Βερολίνο και τους υπόλοιπους τρεις θα τους έχει εγκρίνει. Και οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν κανέναν που δεν είναι δικός τους!
 

Αλλωστε, για να παρθεί απόφαση από την κατ” όνομα Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποιαδήποτε απόφαση, οι Γερμανοί έχουν βάλει όρο (και η κατάπτυστη ελληνική Βουλή τον ψήφισε) όλες οι αποφάσεις αυτού του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων να λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών»!
Πλήρης, δηλαδή, ο γερμανικός έλεγχος του υπερταμείου, αφού για να παρθεί απόφαση, θα πρέπει να ψηφίσουν και οι άνθρωποι που το Βερολίνο έχει τοποθετήσει στο δήθεν «ελληνικό» υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει περίπτωση άραγε, με τέτοια σύνθεση, αυτό το υπερταμείο να πάρει απόφαση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων; Αποκλείεται!
 


Πηγή:  «Επίκαιρα»