15 Μαΐ 2016

Andy Murray: Νέος αυτοκράτορας στη Ρώμη!


Στην πρώτη του παρουσία στον τελικό της Ρώμης και ανήμερα των γενεθλίων του, ο Andy Murray κέρδισε τον Novak Djokovic με 6-3, 6-3 και έγινε ο νέος πρωταθλητής του Internazionali BNL d' Italia! O κορυφαίος Βρετανός τενίστας στην ιστορία της Open era, κατέκτησε τον πρώτο του φετινό τίτλο και σταμάτησε ένα σερί 14 νικών του Nole στο Foro Italico.

 O Murray έκανε ένα φοβερό παιχνίδι, απέναντι σε έναν Djokovic που σίγουρα δεν ήταν στο 100% του, αλλά προσπάθησε μέχρι το τέλος και δυσκόλεψε όσο μπορούσε τον Βρετανό. Μετά από 1 ώρα και 36 λεπτά αγώνα, ο Βρετανός νίκησε τον Σέρβο με 6-3, 6-3 και έγινε ο νέος "αυτοκράτορας" του ρωμαϊκού Masters.

O Murray, ο οποίος σήμερα έγινε 29 ετών και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να το γιορτάσει, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του τουρνουά και δεν έχασε ούτε ένα σετ, ολόκληρη την εβδομάδα στο Foro Italico. Σταμάτησε το σερί των 14 νικών του Nole, που ήταν ο πρωταθλητής των δύο προηγούμενων χρόνων στην "Αιώνια Πόλη".

Ο Murray έγινε επίσης ο πρώτος Βρετανός παίκτης που κερδίζει το ιστορικό τουρνουά της Ρώμης στην ιστορία της Open era, ενώ αυτός ήταν μόλις ο πρώτος του φετινός τίτλος. Υπεύθυνος, που άργησε τόσο πολύ να έρθει, ήταν ο σημερινός του αντίπαλος, που τον είχε κερδίσει στον τελικό του Australian Open τον Ιανουάριο και στον τελικό της Μαδρίτης την προηγούμενη Κυριακή.

O Murray έφτασε τους 36 τίτλους στην καριέρα του, βελτιώνοντας το ρεκόρ του σε τελικούς στο 36-19. Έχει επίσης 3 τίτλους στο χώμα, μετά από τους δυο πρώτους του που πήρε πέρσι, σε Μόναχο και Μαδρίτη. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τον Βρετανό μετά από 9 μήνες και έβαλε τέλος σε ένα σερί τριών διαδοχικών χαμένων τελικών.

Παράλληλα, σταμάτησε και το εντυπωσιακό σερί του Djokovic, που πριν από τη σημερινή αναμέτρηση μέτραγε 10 διαδοχικές νίκες σε τελικούς. Ο Murray κέρδισε μόλις για 2η φορά τον Nole στα τελευταία 14 παιχνίδια τους, καθώς και για 10η συνολικά, σε 33 αναμετρήσεις (10-23).

Ο Murray μπήκε δυνατότερα στον τελικό και δε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα το νωθρό ξεκίνημα του Djokovic, που είχε το ίδιο πρόβλημα και στα τρία τελευταία παιχνίδια του, μένοντας με σετ πίσω κόντρα στους Thomaz Bellucci και Kei Nishikori και με break πίσω από τον Rafael Nadal. O Βρετανός είχε τρία break points στο 2ο game, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε κανένα από αυτά, κάτω από το ψιλόβροχο, που είχε ήδη αρχίσει.

Στο 4ο game ήρθε το break για τον "Muzza", που "ξέφυγε" με 3-1 και ύστερα με 4-1, χάρη στο σερβίς του. Κατάφερε σε ολόκληρο το σετ να μην απειληθεί με break point o Βρετανός και έφτασε σε αυτό το 6-3, έχοντας ξεκάθαρα το πάνω χέρι.

Από το τέλος του πρώτου σετ, η βροχή άρχισε να δυναμώνει στη Ρώμη και για λίγα λεπτά οι δυο παίκτες αναγκάστηκαν να αγωνιστούν σε έναν πιο "βαρύ" αγωνιστικό χώρο. Αμφότεροι διαμαρτυρήθηκαν, πιο έντονα ο Djokovic, που δέχτηκε τις παρατηρήσεις από τον διαιτητή, επειδή έβρισε, έχοντας ήδη ένα warning, επειδή είχε πετάξει τη ρακέτα του με δύναμη στο έδαφος και εκείνη αναπήδησε ψηλά και κατέληξε σε κάποιον φίλαθλο, νωρίς στο 1ο σετ.

Ο Murray συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τον Djokovic στο δεύτερο μέρος του αγώνα και χρειάστηκε να σβήσει τρία break points συνολικά, αλλά κράτησε και σε αυτό όλα τα service games του. Κόντρα στη ροή του αγώνα, που ευνοούσε τον Σέρβο εκείνη τη χρονική στιγμή, o Murray έκανε ένα "χρυσό" break στο 5ο game του 2ου σετ και προηγήθηκε με 3-2.

Αργότερα στηρίχθηκε στο καλό του σερβίς και ενίσχυσε το προβάδισμά του, τη στιγμή που ο Djokovic είχε όλο και περισσότερα νεύρα και ζητούσε από τον διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι, επειδή έκρινε πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν ακατάλληλος. Ο έμπειρος Damian Steiner είχε διαφορετική άποψη και δεν διέκοψε το ματς, με τον Murray να κάνει νέο break στο 9ο game και με έναν πολύ εντυπωσιακό πόντο, να ολοκληρώνει τη σπουδαιότερη φετινή νίκη του.

Με τον πρώτο του τίτλο στη Ρώμη, ο Murray κέρδισε 1.000 βαθμούς και όχι μόνο θα επιστρέψει στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης αύριο, αλλά θα ανοίξει και τη διαφορά του από τον Roger Federer και το Νο3 στους 1.320 βαθμούς. Από τον Djokovic και το Νο1 απέχει ακόμα 7.715, αλλά είναι μια αρχή, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πίσω με περισσότερους από 9.000 βαθμούς!

Ο Βρετανός έγινε επίσης πλουσιότερος κατά 717.315 ευρώ. Ο φιναλίστ Nole, κέρδισε μια επιταγή των 351.715 ευρώ και θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμα, για να φτάσει στο τεράστιο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

Μέχρι στιγμής, ο Σέρβος έχει κερδίσει 99,65 εκατομμύρια από όλα τα τουρνουά που συμμετείχε στην καριέρα του και, όπως όλα δείχνουν, στο Roland Garros θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος, που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα στην ιστορία του αθλήματος.