17 Μαΐ 2016

Οι 11+1 νέοι φόροι της συμφωνίας με τους δανειστές

 
«Τα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να έψαξαν και πολύ μακριά αναζητώντας έμπνευση. Από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος έχουν πανοραμική θέα στις καφετέριες, όπου οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα φλυτζάνι καφέ. Το θέαμα φαίνεται, ότι τους...


οδήγησε στην εισαγωγή επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης της τάξης του 20% επί του ροφήματος».

Μ’ αυτή την, αρκούντως… ελληνική περιγραφή, ο Guardian δίνει τη δική του οπτική επί της τελευταίας δέσμης των προαπαιτούμενων, που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή, για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και η αξιολόγηση.

Είναι μια δέσμη, που, ανεξαρτήτως οπτικής και… έμπνευσης, αθροίζει συνολικά 11 +1 νέους έμμεσους φόρους, συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ (φόρους που, κατά την κυβερνητική παραδοχή, ήταν το μοναδικό αντιστάθμισμα, για να μην περικοπούν μισθοί και συντάξεις).

Οι 11+1 νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις που θα φέρουν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι οι εξής:

* ΦΠΑ: Αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24% με εφαρμογή από 1ης Ιουνίου. Η αύξηση αναμένεται να επιβαρύνει βασικά είδη διατροφής – ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, καφέ, αλλαντικά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές -, αναψυκτικά και χυμούς, καθώς επίσης και τα εισιτήρια μέσων μεταφοράς, την εστίαση, τα κόμιστρα των ταξί, το κόστος επισκευής και συντήρησης σπιτιών, τα ανθοκομικά είδη κ.ά.

* Καύσιμα: Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης περίπου κατά 5 λεπτά το λίτρο, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωθεί από το 1,35 στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Αύξηση 8 λεπτών στο λίτρο αναμένεται και το πετρέλαιο κίνησης η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέβει από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ, ενώ επιβάρυνση 6 λεπτών θα φέρει η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο ανάλογης αύξησης και στον ειδικό φόρο του υγραερίου.

* Τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων: Αναμένεται, από 1η Ιουνίου, αύξηση στα τέλη ταξινόμησης από 4% έως και 32%. Οι αυξήσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες τόσο με τη λιανική τιμή όσο και με την εκπομπή ρύπων των οχημάτων. Το βασικό μοντέλο λέει ότι οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα ακριβά και τα ρυπογόνα οχήματα, ενώ αντιθέτως για τα φθηνότερα μοντέλα και εκείνα που εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους υπάρχουν περιθώρια μειώσεων.

* Καφές: Επιβολή, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, ειδικού φόρου 2 έως 4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τη λιανική τιμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, κατά 20%.

* Μπύρα: Προβλέπεται, από 1η Ιουνίου του 2016, μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να προσεγγίσει τα αντίστοιχα επίπεδα των αλκοολούχων ποτών. Η αύξηση εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 100% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

* Ποτά  στα Δωδεκάνησα: Προβλέπεται, επίσης από 1η Ιουνίου, κατάργηση της έκπτωσης 50% που ισχύει στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάννησα.

* ΦΠΑ στα νησιά: Από την 1η Ιουλίου καταργείται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος. Η κατάργηση περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του τρίτου Μνημονίου που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

* Τσιγάρα: Σχεδιάζεται, από 1ης Ιανουαρίου του 2017, αύξηση του αναλογικού  φόρου από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής. Οι αυξήσεις στην τιμή λιανικης υπολογίζονται από 20 λεπτά έως μισό ευρώ το πακέτο.

* Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου του 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης, στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι επιβαρύνσεις στην λιανική τιμή υπολογίζεται, ότι θα φθάσουν στο 1 ευρώ. 

* Συνδρομητική τηλεόραση: Θα επιβληθεί, από 1ης Ιανουαρίου του 2017, ειδικό τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

* Σταθερή τηλεφωνία: Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου σχεδιάζεται να επιβληθεί και ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας.

* Ξενοδοχεία – Ενοικιαζόμενα δωμάτια:  Θα επιβληθεί, από 1η Ιανουαρίου του 2018,  φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση και ανά δωμάτιο. Ο φόρος θα ισχύει για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω και θα κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αντιστοιχη θα είναι και η φορολόγηση – με ημερήσιο κόστος έως και 1 ευρώ – στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr