9 Δεκ 2015

Ωρα των ξένων funds στα κόκκινα δάνεια


Ο κύβος ερρίφθη στην πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» και η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα distress funds θα αποτελεί, πιθανότατα έως την άλλη Παρασκευή, νόμο του κράτους. 
Η, προαναγγελθείσα από την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, είσοδος των distress funds στην...


Ελλάδα επικυρώθηκε επισήμως και οριστικά με την χθεσινή λίστα των 13 προαπαιτούμενων του EuroWorkingGroup – προαπαιτούμενων, που πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, για να εγκριθεί η υποδόση του 1 δις ευρώ, να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

«Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και την ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων», είναι η ακριβής φράση, που περιλαμβάνεται στο κείμενο του EuroWorkingGroup και η οποία, στην πράξη, σημαίνει, ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα μπορεί να γίνεται με τη μεταβίβασή τους σε «εξειδικευμένες» μη τραπεζικές εταιρίες ή και με την πώλησή τους σε distress funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών και, όπως τουλάχιστον επισημαίνει η ελληνική πλευρά, οι έως τώρα αποφάσεις αφορούν την μεταβίβαση σε ξένα funds μόνον των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και όχι των μη εξυπηρετούμενων οφειλών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι δύο αυτές (και πλέον ευαίσθητες) κατηγορίες, δηλαδή τα στεγαστικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων, παραπέμπονται προς περαιτέρω διαβούλευση τον Ιανουάριο. 
Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο-ομπρέλα, το οποίο θα προβλέπει τη λειτουργία εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες «διαχείρισης κόκκινων δανείων», την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες σε distress funds και την δυνατότητα κοινοπραξιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ξένων εισπρακτικών εταιριών. Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των πιστωτών έως την Παρασκευή, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφισης έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στη χθεσινή συμφωνία, επίσης, και στα 13 προαπαιτούμενα του EuroWorkingGroup εντάσσεται και η άμεση νομοθέτηση των νέων, αυστηρότερων κριτηρίων για το ποια νοικοκυριά, και με ποιους όρους, θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr