2 Δεκ 2015

Αλαλούμ! Δέσμευση του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης ότι δεν θα εφαρμοστεί η τροπολογία για τις παρανομες αποζημιώσεις που ο ίδιος έφερε


Εγινε και αυτό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε τροπολογια για σταδιακή επιστροφή στην ΕΕ παρανόμων αποζημιώσεων, αλλά αμέσως έσπευσε να να διαβεβαιώσει ότι η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί!
«Είμαστε στο απόσπασμα...


 για να θεραπευτούμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο αν δεν δείξουμε ότι σε αυτό το θέμα των ανακτήσεων κάτι κάνουμε- ήδη το ποσό έχει μειωθεί στο μισό από αυτό που είχε ζητηθεί - κάνουμε μία προσπάθεια για να μην μας πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο» διευκρίνισε ο υπουργός για να προσθέσει ωστόσο στη συνέχεια «όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ είμαι υπουργός δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις,. καταλαβαίνετε τι λέω».
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία 725.000 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν περί τα 320 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ κατά τα έτη 2008 -2009.
Κατά την ίδια ρύθμιση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος η είσπραξη των οφειλόμενων ποσών μπορεί να γίνει με παρακράτηση των νέων επιδοτήσεων.
Ο ίδιος επιχειρώντας αργότερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε στη Βουλή η τοποθέτηση του επί του θέματος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να «απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων».
Διευκρίνισε επίσης ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη σε βάθος, που θα την περιγράψει μια υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.