Συγκεκριμένες απαιτήσεις της Ελλάδας προέβαλε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρνητικά το γεγονός, ότι η Τουρκία δεν συμμετείχε, καθώς η...
ελληνική πλευρά θεωρεί, πως η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς εκτιμά, πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων, που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της, έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες (όπως έχει έως τώρα δεσμευτεί) αλλά υπό όρους.
Η Ελλάδα είναι αντίθετη με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αττική, όπως αναφερόταν στο προσχέδιο της Συνόδου που περιελάμβανε τις 16 προτάσεις Γιούνκερ.
Όσον αφορά τους όρους της ελληνικής πλευράς αυτοί αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Επιπλέον ζητά τη μεταφορά του κέντρου βάρους στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προς το παρόν έχει ζητήσει, πέρα από τα 140 εκατομμύρια που λαμβάνει από την Επιτροπή για υποστήριξη των μεταναστών, ακόμα 350 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως, για το κόστος λειτουργίας των hotspots, το κόστος συνοριακής φύλαξης και τα επιπλέον κόστη που επιφέρουν στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την στήριξη του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.