11 Μαρ 2014

«Οχι» Κουβέλη στο προσκλητήριο Βενιζέλου – Σουλτς: Βολές και κατά κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ


Στην προεκλογική αρένα εισέρχεται η «ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία», μετά την πρώτη επίσημη πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε σε γνωστό Αθηναϊκό ξενοδοχείο, με κεντρικό ομιλητή το Φώτη Κουβέλη.



Με... έπαθλο την πρωτοκαθεδρία στον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς, και παίρνοντας τη σκυτάλη μετά το διήμερο της Ελιάς στο ΣΕΦ, ο Φώτης Κουβέλης έδωσε το πολιτικό στίγμα υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη. Να εκφράσουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της Αντιπολίτευσης που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό».

Ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης επιτέθηκε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας πως « Και οι δύο πολιτικοί πόλοι - αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ - δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο».

Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο της πολιτικής και των δύο «στρατοπέδων» είπε πως «Η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους» και πως «Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, -οπότε και η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση-, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ρητά πως «έγινε συστηματική προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της ΔΗΜΑΡ , να δυσφημιστεί η πολιτική της, να δοθεί η αίσθηση της αποδυνάμωσης της».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα δημιουργίας του τρίτου πόλου τόνισε πως «Ο τόπος Έχει ανάγκη την προοδευτική κεντροαριστερά που θα μετακινήσει τον πολιτικό άξονα και τις ασκούμενες πολιτικές σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση».

Για το «Ποτάμι»

Σχολιάζοντας το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη τόνισε εκ νέου πως «Δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του». «Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις».

Για το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας σε όσους κατηγόρησαν τη ΔΗΜΑΡ ότι γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε πως «σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

Για ευρωκλογές

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης, αφού διατύπωσε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε πως «Εντασσόμαστε στη ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία», συμπληρώνοντας πως «Το αίτημα για αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εκφράζεται με την υποστήριξη στο ευρωψηφοδέλτιο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».